Alzheimer Nederland

Weten over vergeten

02-12-2010
 

Het voorlichtingsprogramma Weten over Vergeten (WOV) heeft als doel de kennis over dementie en de mogelijkheden voor hulp bij dementie te vergroten en openheid over dementie in de gemeenschappen te stimuleren.


wetenoververgetenTijdens twee bijeenkomsten van elk twee uur wordt in een vertrouwde omgeving, in eigen taal en met aansprekende activiteiten voorlichting gegeven over dementie.

Portretten
Uniek aan het programma is dat gebruik wordt gemaakt van portretten: herkenbare verhalen van mensen uit dezelfde cultuur, van wie een familielid is gaan dementeren. De portretten (voorbeeld) zijn samen met het Trimbos instituut ontwikkeld en dienen als aanknopingspunt om in een groep op een veilige manier over dementie te praten.

Eerste resultaten
Weten over Vergeten is in 2009 met financiële ondersteuning van de provincie Noord-Brabant van start gegaan. Sindsdien draait het project in verschillende provincies in Nederland. Inmiddels heeft Alzheimer Nederland al meer dan 2000 mensen van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst bereikt met dit project. Een eerste evaluatie gehouden onder deelnemers van Turkse, Marokkaanse en Surinaamse afkomst liet zien dat er bijna 3x meer interesse voor de voorlichtingsbijeenkomsten was dan verwacht: na de voorlichting gaf 90% van de deelnemers aan dat zij nu wisten dat dementie een ziekte is in plaats van iets wat bij ouderdom hoort en 78% gaf aan nu te weten wat dementie als syndroom inhoudt.

Onderzoek
In 2010 is gestart met een promotieonderzoek naar de effectiviteit van het voorlichtingsprogramma Weten over Vergeten. Meer informatie kunt u vinden op de onderzoekspagina.

Stand van zaken
Op dit moment heeft Alzheimer Nederland 46 getrainde voorlichters van Turkse, Marokkaanse, Surinaamse, Antilliaanse en Chinese afkomst die voorlichting geven over dementie. WOV wordt uitgevoerd in de provincies Noord-Brabant, Zuid- Holland en Noord-Holland. In 2012 komen hier de provincies Utrecht en Gelderland bij.

Interesse in het organiseren van voorlichtingen in uw regio?
Werkt u met of kent u mensen van allochtone afkomst die voorlichting willen krijgen over dementie? Neem dan contact op met Nienke van Wezel, n.vanwezel@alzheimer-nederland.nl of 033-303 25 42.

Meer informatie


In de media:

  • 5 december 2010, Noord Hollands Dagblad, Turkse ouderen weten te weinig over dementie, artikel over een voorlichtingsbijeenkomst over dementie voor Turkse ouderen. Lees het artikel
  • 12 juni 2009, Eindhovens Dagblad, In Suriname was inteelt. Kan dat dementie veroorzaken? artikel over een Surinaamse bijeenkomst van Weten over Vergeten in Eindhoven. Lees het artikel

Terug naar Actueel