Alzheimer Nederland

Risicofactoren bij dementie

Onderzoek toont zeven belangrijkste risicofactoren aan die de kans op dementie vergroten; roken, weinig bewegen, depressie, hoge bloeddruk, diabetes, sterk overgewicht (obesitas) en lage mentale activiteit. Veel onderzoekers geloven dat  5 tot 10% van het aantal gevallen van dementie is te voorkomen wanneer rekening wordt gehouden met deze risicofactoren.


Ongezonde leefstijl
Wie veel ongezond vet eet en weinig sport, loopt meer kans op schade aan hart en bloedvaten en verhoogt daarmee de kans op dementie. Mensen die veel roken hebben 45 procent meer kans op alzheimer dan mensen die niet roken. Door voldoende te bewegen (5 keer per week minimaal 30 minuten), niet te roken, hoge bloeddruk en diabetes te behandelen en overgewicht te bestrijden kunt u uw risico op dementie verkleinen. Lees meer over roken en dementie

Depressie
Een depressie zorgt er voor dat dementie in een eerder stadium is aan te tonen. Zo is een symptoom van een depressie dat je geheugen slechter functioneert. Hierdoor heeft iemand sneller last van de symptomen van de ziekte van Alzheimer. Als een depressie succesvol wordt behandeld, gaat het vaak weer beter met het geheugen.

Weinig prikkels voor de hersenen
Een lage mentale activiteit zorgt ervoor dat mensen de symptomen van dementie moeilijker kunnen 'opvangen'. Mentale activiteit is overigens een breed begrip. Zo is het effect aangetoond van een hoge opleiding, het leren van een tweede taal, sociale activiteiten (zoals deelname aan het verenigingsleven) en op hoge leeftijd actief (vrijwilligers)werk doen. Hierbij moet gezegd worden dat een heel eenzijdige activering van de hersenen door bijvoorbeeld kruiswoordpuzzels of geheugenspelletjes geen aantoonbaar effect heeft. 

Dementie. Eigen schuld?
Veel vormen van dementie worden veroorzaakt door ingewikkelde ziekteprocessen. Het ligt niet voor de hand dat we door gezond te leven deze processen allemaal en helemaal kunnen stoppen. Onderzoekers denken wel dat we door bovenstaande risicofactoren aan te pakken de ziekteprocessen kunnen vertragen en beter om kunnen gaan met de symptomen van dementie. Gemiddeld krijgen mensen die de belangrijkste risicofactoren vermijden tot zo'n vijf jaar later dementie.

Toch dementie?
Ook wanneer bij iemand een sprake is van dementie, blijft het belangrijk volgens een zo gezond mogelijke levensstijl te leven. Voldoende bewegen kan bijvoorbeeld het ziekteproces vertragen en zorgt er voor dat het denkvermogen verbetert en activiteiten beter worden uitgevoerd. Lees meer over gezond blijven bij dementie

Praktische tips om uw risico te verkleinen
Veel onderzoekers geloven dat een groot gedeelte van het aantal gevallen van alzheimer/dementie is te voorkomen. Het gaat dan om 5 tot 10% van de gevallen. Met meer dan 260.000 mensen met dementie, gaat het al snel om tienduizenden gevallen. Lees over de belangrijkste risicofactoren voor dementie en daarbij praktische tips om uw risico te verminderen.