Alzheimer Nederland

Psychiaters leunen te snel achterover bij ouderen

15-10-2012
 

Psychiaters leunen bij oudere patiënten sneller achterover dan bij jonge mensen. Dat meent Prof. dr. Richard Oude Voshaar, sinds deze week als hoogleraar ouderenpsychiatrie verbonden aan het Universitair Medisch Centrum Groningen. "Ze wijten klachten aan de leeftijd of denken dat hulp geen zin meer heeft."Dementie kan daarbij een juiste diagnose in de weg staan. "Er bestaan meerdere soorten dementie die tot verschillende gedragsproblemen kunnen leiden. Therapeuten moeten daar alert op zijn."


Meer onderzoek is nodig

Onderzoek naar goede psychiatrische behandelingen voor ouderen is hard nodig. Er zijn steeds meer ouderen die, vaak naast hun lichamelijke ziekten, ook psychiatrische stoornissen hebben. Toch zijn de behandelingen die zij krijgen meestal getest op gezondere en 'jongere' ouderen.Dit leidt tot inefficiënte behandeling en dat kan sterk verbeterd worden door goede psychiatrische zorg. "De beste bezuiniging in de hedendaagse gezondheidszorg is het investeren in goede psychiatrische ouderenzorg", stelt Oude Voshaar.

Meer dan dementie alleen
Naast meer onderzoek pleit Oude Voshaar ook voor het bestrijden van tunnelvisie bij behandelaars. Veel mensen met dementie hebben ook lichamelijke ziekten. "Bij ouderen is snel sprake van een zogeheten 'multimorbiditeit', een domino-effect van klachten. Als het bloed bijvoorbeeld ontregeld is, worden andere zaken dat snel ook. Daarom moeten behandelaars extra goed kijken naar de samenhang tussen de verschillende problemen", aldus Oude Voshaar.

Reactie van Alzheimer Nederland
Julie Meerveld, Manager Belangenbehartiging en Zorgvernieuwing bij Alzheimer Nederland is blij met de speciale aandacht voor ouderen. "Dementie niet is te genezen, maar dat betekent niet dat je als behandelaar niks kunt doen. Juist bij dementie moet je goed naar het individu en het gedrag kijken. Welke vorm van dementie speelt er? Zijn er andere klachten? Worden de klachten wel goed behandeld? Antwoord op die vragen zal niet alleen de zorg voor mensen met dementie en hun kwaliteit van leven enorm verbeteren, maar betekent ook veel voor de overbelaste mantelzorgers.

 

 

 Terug naar Nieuws