Alzheimer Nederland

Alzheimermedicijn geeft klein positief effect

17-10-2012
 

Begin oktober 2012 was er een klein beetje goed nieuws over een grote medicijnstudie naar de ziekte van Alzheimer. Het ging over het medicijn Solanezumab. Eerder in 2012 berichtte de producent -farmaceutisch bedrijf Lilly - dat het middel niet effectief is gebleken. Maar een nieuwe blik van onafhankelijke onderzoekers laat een klein effect zien. Dit effect is echter alleen waarneembaar bij mensen in het beginstadium van de ziekte en voor hen niet of nauwelijks merkbaar. Toch is het een hoopvol resultaat. Door het medicijn nog eerder in te zetten - bij voorkeur al voor het begin van klachten - kan het toch effectief zijn voor een patiënt. Het zou dan de ziekte mogelijk kunnen uitstellen of de voortgang kunnen vertragen. 


Waarom nu wel een effect?
Onderzoekers vonden in twee studies geen effect van het medicijn. Kortom: mensen met Alzheimer die Solanezumab kregen, presteerden gemiddeld niet beter dan mensen die een nepmedicijn (placebo) kregen. Onderzoekers keken in de nieuwe analyse alleen naar mensen in de beginfase van de ziekte van Alzheimer. De gegevens van mensen in de middenfase van de ziekte zijn dus niet meegenomen.

Wat is het effect?
Mensen in het beginstadium van de ziekte van Alzheimer die Solanezumab kregen, gingen na 80 weken gemiddeld iets minder snel achteruit bij metingen van de verstandelijke vermogens. Dit effect bleek bovendien sterker te worden als iemand het medicijn langer gebruikte. Daarnaast gingen mensen ook gemiddeld iets minder snel achteruit op het vermogen voor het uitvoeren van de belangrijkste dagelijkse handelingen.
Overigens is dit resultaat iets wat ver staat van genezing. Ter vergelijking: het effect is kleiner dan het effect van bestaande medicijnen (cholinesteraseremmers) die al op de markt zijn voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer. Bovendien gaan de mensen die het medicijn gebruiken wel achteruit, maar dan iets langzamer dan mensen die het medicijn niet gebruiken. Daarnaast was het effect dus alleen te zien in de vroege fase van dementie. Bij mensen die al in de 'midden' fase van de ziekte zaten, richtte het middel niets uit. (Lees meer over de fasen van de ziekte van Alzheimer.)

Wat doet het medicijn in de hersenen?
Volgens de meeste theorieën over de ziekte van Alzheimer spelen eiwitneerslagen in de hersenen een belangrijke rol bij het proces dat leidt tot deze ziekte. Deze eiwitneerslagen bestaan uit lichaamseigen eiwit dat 'amyloid beta' wordt genoemd. Solanezumab is een antilichaam dat aan amyloid-beta kan hechten. Door deze binding wordt het eiwit herkend door het afweersysteem van de patiënt en wordt het verwijderd uit de hersenen. Solanezumab is een antilichaam dat in een laboratorium wordt gemaakt. Natuurlijke antilichamen worden door de mens gemaakt om zichzelf te verdedigen tegen bijvoorbeeld bacteriën en virussen.

Toekomst
De producent van Solanezumab heeft aangegeven dat het de nieuwe gegevens wil aanbieden aan de medicijnregistratie-commissies van diverse landen. Daarnaast houden ze de optie open om het medicijn ook te testen bij mensen met een hoog risico op Alzheimer. Dit vanwege erfelijke belasting of doordat stoffen die duiden op het beginstadium van de ziekte van Alzheimer zijn aangetoond in het bloed of hersenvocht.

Inmiddels is een studie naar Solanezumab bij mensen met erfelijke Alzheimer aangekondigd. Meer weten? Lees een eerder nieuwsbericht over deze studie.

 

 

Terug naar Nieuws