Alzheimer Nederland

Kort nieuws: Grote medicijnonderzoeken voor FTD en Alzheimer

25-10-2012
 

Inmiddels zijn er 9 medicijnstudies naar dementie in het laatste stadium van onderzoek. Succes in dit stadium betekent dat een medicijn binnen enkele jaren op de markt is. Verreweg de meeste medicijnen die nu worden onderzocht zijn ontwikkeld voor de ziekte van Alzheimer. Voor het eerst staat er nu groot onderzoek naar FTD, Frontotemporale Dementie, in de startblokken. Het middel dat onderzocht wordt is het medicijn LMTX. Later dit jaar start een onderzoek naar hetzelfde medicijn voor mensen met Alzheimer.


LMTX -van pharmaceut TauRx- is een middel dat zich richt op het eiwit Tau. Kluwen van dit eiwit in de hersencellen is één van de karakteristieke kenmerken van verschillende vormen van dementie, waaronder FTD en de ziekte van Alzheimer. Dat wordt gestart met een onderzoek bij FTD-patiënten in plaats van Alzheimerpatiënten is niet geheel verwonderlijk. Tot nu toe is er geen enkel medicijn beschikbaar voor deze relatief zeldzame, maar verwoestende vorm van dementie. Wereldwijd mogen 180 mensen, verdeeld over 25 tot 30 onderzoekscentra, meedoen aan het onderzoek. Naar verwachting start het onderzoek in november 2012 in Amerika en begint het onderzoek kort daarna ook in Engeland, Duitsland, Australië, Canada en Nederland. Welke Nederlandse instituten deelnemen is nog niet bekend.     

Alzheimer  
Naast het onderzoek bij mensen met FTD worden later dit jaar ook twee studies gestart naar de werking van het middel bij mensen met Alzheimer. Aan het eerste onderzoek mogen ruim 800 mensen deelnemen met de ziekte van Alzheimer in de eerste of tweede fase. Aan het tweede onderzoek onder 500 deelnemers mogen alleen mensen in de eerste fase van Alzheimer deelnemen. Beide onderzoeken werven deelnemers over de hele wereld. In Nederland worden alleen deelnemers geworven voor het tweede onderzoek, maar het is nog niet bekend welke instituten deelnemen.

Eiwit Tau
Het eiwit Tau zorgt in gezonde hersencellen onder andere voor de stevigheid van de zogenaamde 'microtubuli'. Dit zijn kleine buisjes in de cel, die er onder andere voor zorgen dat de lange uitlopers van de hersencellen van voedingsstoffen worden voorzien. Bij de ziekte van Alzheimer, FTD en andere hersenzieken zien we dat Tau zijn gewone taken niet meer kan uitvoeren, zijn stabiliteit verliest en samen met andere eiwitten verstrikt raakt in een kluwen. In het Engels 'Tau-tangles' genoemd. Een hersencel die deze kluwens ontwikkeld is ten dode opgeschreven. Onderzoekers kennen dit eiwit al jaren, maar tot nu toe is het niet gelukt deze kluwen van eiwitten uit de hersenen te verwijderen. Daarbij is het ook nog niet bekend of de kluwen een oorzaak of een gevolg zijn van de verschillende vormen van dementie. 

Reactie van Alzheimer Nederland
Het onderzoek naar TauRx is zeer belangrijk, omdat er voor het eerst een medicijn wordt getest tegen FTD. Daarnaast heeft het mogelijk een effect op de ziekte van Alzheimer.

Net als bij de andere medicijnen tegen dementie is het waarschijnlijk ook voor dit middel belangrijk om al vroeg in het ziekteproces te starten met de behandeling. Nederland loopt internationaal gezien voorop in onderzoek naar de vroege opsporing van dementie. Als grootste charitatieve financier van onderzoek naar dementie in Nederland heeft Alzheimer Nederland verschillende onderzoeken naar de vroege opsporing van dementie mogelijk gemaakt. Lees meer over ons onderzoek.

Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste resultaten van wetenschappelijk onderzoek? Volg ons dan via onze nieuwsbriefTwitter en Facebook.  

 

 

 

 

 

Terug naar Nieuws