Alzheimer Nederland

Ouderen gebruiken meer hersenengebieden voor geheugen

11-10-2012
 

Ouderen gebruiken meer hersengebieden om een geheugentaak uit te voeren dan jongeren. Mogelijk is dit een mechanisme om voor normale achteruitgang van de verstandelijke vermogens te compenseren. Bovenstaande blijkt uit onderzoek van neurowetenschapper Anouk Vermeij van het Radboud Alzheimer Centrum in Nijmegen. Ze publiceerde haar resultaten in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Haar onderzoek werd mede gefinancierd met een subsidie van Alzheimer Nederland.


Resultaten
Tijdens het onderzoek kregen een groep jongeren en ouderen dezelfde geheugentaken, terwijl de onderzoekers keken naar het functioneren van de hersenen. De jongeren gebruikten voor zowel de makkelijke als moeilijke taken één hersenhelft. De ouderen brengen echter vrijwel meteen twee hersenhelften in stelling. Het lijkt er dus op, dat ouderen meer hersengebieden gebruiken om tot dezelfde prestatie te komen als jongeren.

Onderzoek
Voor het onderzoek werd gebruik gemaakt van de nieuwe optische beeldvormingstechniek fNIRS. Deze hersenscan registreert met bijna-infrarood licht de concentratie zuurstofrijk en zuurstofarm bloed in de hersenen. Voert een deelnemer een geheugentaak uit, dan stijgt de concentratie zuurstofrijk bloed in het hersengebied dat actief is.

Vervolg
In vervolgstudies -die ook mede door Alzheimer Nederland worden gefinancieert- willen de onderzoekers kijken of de patronen die de fNIRS scan laat zien verschillen bij ouderen met en zonder dementie. Dat kan een belangrijke aanvulling zijn op de diagnostiek van de ziekte. Daarnaast willen de onderzoekers bekijken of het compensatie-effect dat ze zien bij gezonde ouderen is te bevorderen bij mensen met geheugenklachten. Dat zou dan een mogelijk aangrijpingspunt voor therapie zijn.

Help mee
Wilt u ook meehelpen in de strijd tegen dementie? Word dan donateur van Alzheimer Nederland en steun onderzoek zoals dat van Anouk Vermeij.

Terug naar Nieuws