Alzheimer Nederland

Zware slaapmiddelen vergroten risico op dementie

04-10-2012
 

Zware medicijnen tegen slaap- en angststoornissen verhogen het risico op dementie met 50 procent. Dat is de conclusie uit een onderzoek onder ruim 1000 65 plussers van Harvard-onderzoekers in het Britse vakblad BMJ.


De onderzochte middelen vallen onder de groepsnaam 'Benzodiazepines' (zie onderstaand overzicht). In Nederland zijn deze medicijnen alleen op recept verkrijgbaar. Bovendien worden de middelen vanwege de hoge kans op verslaving en gewenning inmiddels alleen in uitzonderingsgevallen vergoed door de zorgverzekeraar.

Het is overigens niet de eerste keer dat deze middelen negatief in het nieuws komen vanwege zware bijwerkingen. Zo worden de medicijnen ook in verband gebracht met het veroorzaken van geheugenproblemen, paniekaanvallen en het verhogen van de kans op een valpartijen.

Onderzoek
Het onderzoek volgde 1.063 Franse mannen en vrouwen van 65 jaar en ouder gedurende een periode van vijftien jaar. Bij de start van de studie had geen van de deelnemers last van dementie en gebruikte niemand benzodiazepines. Na 15 jaar hadden deelnemers die tenminste één keer benzodiazepines hadden gebruikt, 50 procent meer kans op dementie dan de groep die deze middelen niet gebruiken.

Reactie van Alzheimer Nederland
Volgens de onderzoekers is dit onderzoek een sterke aanwijzing dat Benzodiazepines het risico op dementie verhogen. Het is alleen geen reden tot acute paniek, want daarvoor geeft één onderzoek altijd te weinig bewijs. Daarbij hebben deze middelen natuurlijk ook positieve effecten. Zo zijn deze middelen vaak effectief bij mensen die angststoornissen hebben en niet reageren op andere medicijnen.

Als u zelf Benzodiazepines gebruikt (zie onderstaand overzicht) en u maakt zich zorgen over de mogelijke bijwerkingen, neemt u dan contact op met uw behandelend arts.

 

Overzicht Benzodiazepines tegen slaap of angststoornissen

Stofnaam (Merknaam) Stofnaam (Merknaam)
alprazolam (Xanax) lorazepam (Temesta)
bromazepam (Lexotanil) lormetazepam (Loramet)
brotizolam (Lendormin) medazepam (Nobrium)
chloordiazepoxide (Librium) midazolam (Dormicum)
clorazepinezuur (Tranxene) nitrazepam (Mogadon)
diazepam (Valium, Stesolid en Diazemuls)    oxazepam (Seresta)
flunitrazepam (Rohypnol) prazepam (Reapam)
flurazepam (Dalmadorm) temazepam (Normison)
ketazolam (Unakalm) triazolam (Halcion)
loprazolam (Dormonoct)

 

Terug naar Nieuws