AC Overbetuwe

De oliebollen komen eraan...

Verslag eerste Café 2018

Vorige week werd het eerste Alzheimer café van 2018 weer goed bezocht: 50-60 bezoekers genoten van de oliebollen, de gezellige ontspannen sfeer en het thema: ‘in gesprek met mensen met dementie’. Joop Wien uit Driel werd voor de pauze geïnterviewd. Hij is 59 jaar en kreeg 5 jaar geleden de diagnose Alzheimer; jong dementie dus. Hij vertelde, samen met zijn vrouw Jacodien, dat zijn leven er nog steeds prima uitziet. Hij kan niet meer werken, maar wandelt en fietst nog volop; soms wel 100 km. Per dag! Zijn vrouw werkt 3 dagen per week en zorgt er dan voor dat alles klaarligt, zodat Joop zich prima kan redden, ook zonder haar. En lukt het toch niet; dan is de mobiele telefoon handig en kan ze eventueel snel naar huis komen om hem te helpen. Joop is erg positief en enthousiast en de zaal hangt aan zijn lippen. Af en toe wordt er flink gelachen om zijn grappen en de herkenbaarheid van de situatie.

Joop en Jacodien

Na de pauze komen de vragen aan bod. Het gaat over eenzaamheid; wat als je geen partner (meer) hebt en niemand om je te helpen? De discussie gaat diep maar is respectvol en soms met humor. Doordat er zoveel bezoekers met dementie zijn kunnen ze elkaar goede tips geven en adviseren wat in welke situatie te doen. Veel bezoekers komen elke maand, dus ze kennen elkaar inmiddels en durven open en eerlijk te zijn over hun gevoelens. We sluiten af met een mooi gedicht en 2 bossen bloemen voor mantelzorgers, die het vaak niet makkelijk hebben maar er steeds zijn voor hun partner met dementie. We praten nog even na en beantwoorden de laatste vragen, tips en opmerkingen.

De vragen komen...

Na een korte evaluatie en nazit vertrekken de vrijwilligers moe maar voldaan naar huis; trots op weer een mooie en zinvolle avond. Graag tot ziens op 21 februari om 18.30 uur in de Wieken in Overbetuwe voor een nieuw en informatief Alzheimer café.

Ook vanuit de zaal

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door