Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Op Wereld Alzheimer Dag, 21 september 2022 was het officiële startschot van de dementierapporteur. Maar ter voorbereiding heb ik de afgelopen weken al een heel aantal gesprekken mogen voeren. Natuurlijk met de mensen die werken bij Alzheimer Nederland. Ontzettend mooi om te zien met hoeveel betrokkenheid en professionaliteit iedereen werkt aan de twee doelen van de organisatie: dementie de wereld uit én tot die tijd de wereld beter maken voor mensen met dementie. Wat gebeurt er veel en wat een hoop creativiteit. Daarnaast zijn het vooral de gesprekken met mensen met dementie en hun naasten die me enorm raken. Met casemanager Gerben Jansen mocht ik in West-Brabant mee met een aantal van zijn huisbezoeken. Hij heeft een mooi en bijzonder vak dat je niet in je koude kleren gaat zitten. De open gesprekken aan de keukentafel, de vragen waar mensen mee worstelen en de waardigheid waarmee hij zijn gesprekspartners behandelt waren heel erg indrukwekkend. Een weekje later schoof ik aan bij één van zijn gastlessen bij de opleiding tot casemanager. Goed om te zien hoe vanuit de praktijk zo kennisoverdracht kan plaatsvinden.  

Niet te missen was natuurlijk ook een bijeenkomst van één van de adviesraden van mensen met dementie. Als mensen aangeven meer te willen doen met hun ervaringen dan is dit een mooie optie. We kwamen bijeen met vijf mensen met dementie en twee mantelzorgers. Het thema van de bijeenkomst was bewegen. Aan de hand van foto’s bespraken we wat iedereen graag deed en doet aan sport. Wat is er nog veel mogelijk als de omgeving bereid is een handje mee te helpen. Walking voetbal, waarbij je niet beide voeten van de grond mag hebben. Of hardlopen met een groep je. Bij een van de deelnemers staat zijn vijfentwintigste marathon op de agenda. Iets wat ik hem zeker niet nadoe! Het leverde mooie inzichten en gesprekken op.  

Ook stond er natuurlijk een Alzheimer Café op de agenda. Zeker in de week van Wereld Alzheimer Dag niet te missen. In Baarn kwamen mensen bijeen om onder begeleiding van de lokale afdeling het gesprek te voeren over hoe dementievriendelijk de samenleving is en hoe dit beter kan. Merk je in de winkel of op straat dat iemand het even niet meer weet, dan is met een beetje geduld en een luisterend oor een hoop verschil te maken. Met de GOED-training van Samen Dementievriendelijk help je het personeel in de dienstverlening. En met nieuwe tv spots het brede publiek. Het is heel belangrijk dat er meer bewustwording is. Want erbij horen is een basisbehoefte van mensen en dat geldt voor ons allemaal.  

Kers op de taart was het bezoek aan de Floriade, georganiseerd door de regionale afdeling Alzheimer Flevoland. Met enorm veel energie wisten voorzitter Jan Sier en zijn team van vrijwilligers meer dan 900 mensen met dementie en hun mantelzorgers een prachtige dag te bezorgen onder (ook heel fijn!) een stralende zon. Een passende activiteit voor het thema van de Wereld Alzheimer Dag “samen op pad”. Wat een mooie kennismaking en wat een inspiratie om mijn schouders eronder te gaan zetten als dementierapporteur! 

Contact opnemen met de dementierapporteur

Heb je een vraag, idee of wil je graag met me in gesprek? Stuur dan een e-mail naar [email protected]

Ook kun je mijn activiteiten volgen op twitter.