Kennis vergroten
Vergroot de kennis over (het herkennen van en omgaan met) mensen met dementie binnen het gemeentehuis en de gemeenschap.
Een dementievriendelijke gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Het is de taak van gemeenten om ervoor te zorgen dat dit kan, met de juiste zorg en ondersteuning.
Vergroot de kennis over (het herkennen van en omgaan met) mensen met dementie binnen het gemeentehuis en de gemeenschap.
Werk actief samen met partijen zoals de regionale afdeling van Alzheimer Nederland en het regionale netwerk dementie.
Stimuleer en faciliteer burgers, bedrijven en organisaties om zich actief in te zetten voor een dementievriendelijke samenleving.
Maak begeleiding op maat mogelijk voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Er zijn veel plannen, strategieën en akkoorden in Nederland. Denk aan de gemeentelijke coalitieakkoorden, woonzorgvisies en woondeals. Deze dienen als leidraad voor het beleid en dat heeft weer effect op mensen met dementie en hun naasten. Alzheimer Nederland heeft alle plannen geanalyseerd op dementievriendelijkheid. Dit hebben we in een handige tool verwerkt: Dementie in beeld.
Op de landkaart is gemakkelijk te zien in welke Nederlandse gemeenten er veel aandacht is voor dementie, en in welke weinig. Het kan natuurlijk zijn dat dementie al bestaand beleid is in een gemeente en niet meer expliciet wordt genoemd in de geanalyseerde stukken.
Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren toe, ook in jouw gemeente. Ben jij wethouder, beleidsmedewerker of raadslid? Lees hoe jij vanuit jouw rol kunt zorgen dat jouw gemeente dementievriendelijk wordt.
Met onze Dementiescan krijgen gemeenten snel inzicht in hoe dementievriendelijk zij zijn én hoe zij de gemeente dementievriendelijker kunnen maken.
In deze brief vind je 5 punten waardoor mensen met dementie veiliger en langer thuis kunnen meedoen. De persoon met dementie wil graag onderdeel uitmaken van zijn omgeving. De mantelzorger wil het zo lang mogelijk volhouden. Daarom zijn juist bij dementie preventieve maatregelen en maatwerk nodig. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan passende woningen voor mensen met dementie, ontmoetingsplekken met activiteiten en voldoende respijtzorg. Wij vragen aan gemeenten: kent jouw gemeente al een gericht dementiebeleid?
In deze factsheet vind je cijfers over het aantal mensen met dementie in Nederland, de provincies en de gemeenten. De cijfers geven een indicatie van het aantal mensen met dementie in dit jaar. Ook bevat het een prognose van het aantal mensen met dementie in de toekomst.
Door het hele land overhandigen vrijwilligers focusbrieven om gemeenten voor te bereiden op de toename van het aantal inwoners met dementie. Benieuwd hoe dit gaat? Bekijk de video. Hierin delen we een greep uit de samenwerkingen tussen gemeenten en vrijwilligers van Alzheimer Nederland.
Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken
Gemeenten staan voor een groot aantal opgaven. We vinden het belangrijk dat de inwoners met dementie hierbij steeds een centrale plek innemen. Het overgrote deel van alle mensen met dementie woont thuis en is aangewezen op zorg en ondersteuning vanuit de gemeente. Alzheimer Nederland heeft initiatieven vanuit gemeenten verzameld en gebundeld in het boekje Meer Maatwerk. Laat je inspireren!
In het boekje 'Langer meedoen' staan 10 inspirerende voorbeelden om gemeenten dementievriendelijk(er) te maken. Bekijk de digitale versie of vraag een gratis boekje aan via [email protected] o.v.v. 'Boekje Langer meedoen'.
Koffiedrinken in een Alzheimer Café, een informatiemiddag in een ontmoetingscentrum of gewoon een middag sjoelen met wijkgenoten. Er zijn talloze manieren om te zorgen dat mensen met dementie en hun naasten mee kunnen doen in onze samenleving. Daardoor blijven zij langer actief, gezond én in contact met anderen. Dat is dan ook een van de doelen van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030.