"Bewoners zijn geen 'eigendom' van onze zorgorganisatie, wij zijn te gast bij de bewoners."
In Hof Klarenbeek kan je al wonen voordat je zorg nodig hebt. Als je toch zorg nodig hebt, kan het daardoor direct ingezet worden, zonder verhuizing. Ook bij gevorderde dementie. Dat maakt Hof Klarenbeek bijzonder.
De helft van de 56 appartementen zijn ingericht voor mensen die zorg nodig hebben. Zij kunnen gebruik maken van Volledig Pakket Thuis, een vorm van verpleeghuiszorg aan huis. Bij de overige appartementen is het mogelijk om gebruik te maken van thuiszorg. Er is altijd wat te doen in het ontmoetingscentrum: denk aan samen bewegen, zingen, handwerken of koffiedrinken. Bewoners uit de wijk doen ook mee aan de activiteiten.
Lion, de bewonersconsulent, maakt twee keer per week een ronde op Hof Klarenbeek. Bij bewoners die een groen formulier voor het raam hebben gehangen belt hij aan, want die hebben een vraag voor hem. Hij helpt bijvoorbeeld met het organiseren van onderhoud en doorverwijzen met vragen over administratie, zorg en welzijn. Daardoor weet hij precies hoe het met iedereen gaat. Dat is voor de familie heel fijn.
Iedereen heeft een eigen appartement. Bewoners kunnen zelf kiezen welk slot ze willen: met een cilinderslot kan elke zorgmedewerker zelf naar binnen, met een ander slot belt iedereen aan. Het uitgangspunt blijft: De bewoners zijn geen 'eigendom' van de zorgorganisatie. Zorgmedewerkers zijn te gast bij de bewoners.
De aanpak van Zorgstroom werkt vooral bij leegstand of nieuwbouw, want dan kun direct begonnen worden met een fifty-fiftyverdeling tussen bewoners die wel en geen zorg nodig hebben.
Zorgstroom merkt bij andere zorgorganisaties soms weerstand voor hun manier van werken: "Sommigen vinden het stukje welzijn dat geboden wordt, voelen als lui personeel. Maar aandacht stoppen in gezelligheid is óók werken!"
