Nederland vergrijst in hoog tempo. Naar verwachting wonen in 2040 zo’n 2,6 miljoen 75-plussers zelfstandig thuis. Dit zijn niet alleen gezonde ouderen, maar ook ouderen met een (lichte) beperking. Van alle kwetsbare ouderen heeft 32% dementie. Daarom is het belangrijk dat we bij het bouwen van seniorenwoningen, rekening houden met mensen met dementie. Alleen samen kunnen we dementievriendelijke woningen realiseren. De inzet van zorgaanbieders, gemeenten, welzijnsorganisaties, ontwikkelaars en woningcorporaties is hier voor nodig. Daarom vragen we aandacht en actie van deze partijen.
Oproep tot actie
Met een overzicht van het huidige aanbod van en de vraag naar woonzorgvormen, weet je wat de woonopgave is van jouw gemeente. Neem in dit overzicht ook sociale huurwoningen en starterswoningen mee.
Heb je al een woonzorgvisie? Dit is de leidraad voor de ontwikkeling van passende woonvormen in jouw gemeente. De Taskforce Wonen en Zorg kan ondersteunen bij het opstellen van de woonzorgvisie.
Door samen te werken met woningcorporaties en zorgaanbieders kun je woonvormen creëren die bij jouw gemeente passen. Betrek hier ook mantelzorgers, mensen met dementie en de regionale afdeling van Alzheimer Nederland bij. Zo past aanbod bij vraag.
Infomeer inwoners over tussen woonvormen of de mogelijkheid om een woning aan te passen en stimuleer de doorstroom naar woningen die aansluiten op de behoeften.
Verhuizen is een hele grote klus voor mensen met dementie. Ondersteun hen in de verkenning van mogelijkheden en werkelijke verhuizing, om de doorstroom te bevorderen.
Mensen met dementie hebben verschillende ondersteunings- en zorgvragen. Zorg voor persoonlijke ondersteuning die aansluit bij de behoefte.
Ook als de zorgvraag toeneemt, willen mensen met dementie en hun naaste in hun huis blijven wonen. Het Volledig Pakket Thuis kan verpleeghuiszorg thuis bieden om dit mogelijk te maken.
Werk samen in met woningcorporaties en gemeenten in het maken van de plannen voor het bouwen. Vraagstukken zoals eenzaamheid, veiligheid en sociaalmaatschappelijke thema’s krijgen zo een plek in de prestatieafspraken.
Inventariseer de mogelijkheden van digitale innovaties en eHealth toepassingen om zo veiligheid te waarborgen.
Breng in kaart wat de vraag van de doelgroep is, wat de beperkingen zijn en welke ondersteuningsvraag er is. Gebruik hiervoor ook de Wijzer wonen met dementie.
Samenwerken is essentieel. Zoek zorgorganisaties en gemeenten op om je projecten op te zetten.
Denk bij de verhuur van woningen ook aan de begeleiding en leesbaarheid van de informatie voor de huurders. Een community manager is hiervoor zeer geschikt.
Zorg voor een ontmoetingsruimte in het appartementencomplex. Betrek hierbij de buurt.
Bied personeel en de bewoners de “goed omgaan met dementie” training van Samen Dementievriendelijk aan.