Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie

Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie

Voor de negende keer werd dinsdag 28 november de Brabantse Inspiratie- en Kennisdag Dementie gehouden. Zo’n 300 deelnemers hadden zich ingeschreven. Vanuit de afdeling Midden-Brabant van Alzheimer Nederland mochten wij met een aantal mensen aanwezig zijn op deze interessante en leerzame bijeenkomst in het Willem II stadion te Tilburg.

Onder deskundig dagvoorzitterschap van Meike de Jong werden we door de dag geleid. Die begon met een interessante inleiding over de kracht van zintuigen van mensen met dementie, verzorgd door Caroline Hummels (hoogleraar van de faculteit Industrial Design van TU Eindhoven). Vragen bij dit thema: Waarom wordt de omgang met producten en onze omgeving zo moeilijk als cognitieve en motorische vaardigheden achteruitgaan? Onze wereld lijkt niet ontworpen voor mensen met dementie. Hoe zou het wellicht ook kunnen als we uitgaan van de kracht van onze zintuigen? In deze lezing werd verkend wat ontwerpen zouden kunnen brengen in een wereld met dementie.

Workshops
Deelnemers konden zich vooraf aanmelden voor twee van de 23 workshops die op het programma stonden onder de titel ‘Met andere blikken kijken naar dementie’. Eén workshop vóór de middag en een na de lunchpauze. Interessante onderwerpen waaruit het moeilijk kiezen was. Voor elke workshop was één uur ingeruimd. De lunch was overigens goed verzorgd en ook in deze pauze was er volop gelegenheid om te netwerken.

Na de tweede workshop was plenair de film Het doet zo’n zeer van Heleen van Royen te zien, over haar moeder met dementie. De documentaire maakte veel indruk op de aanwezigen. Heleen zelf was er ook om met het publiek na te praten. Daarvan werd volop gebruik gemaakt. De documentaire komt donderdag 21 december ook op televisie (SBS6).

Inspiratie en kennisdag 28-11-2017 - 1.jpg

De Inspiratie- en Kennisdag werd afgesloten met de uitreiking van magazine LEEF! met dementie en een netwerkborrel, waarbij teruggeblikt werd op een interessante, leerzame dag. Dank aan de organisatie van dit jaarlijks terugkerende evenement, de PG-raad en Zet, financieel mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Brabant. Dank ook aan het bestuur van Alzheimer Midden-Brabant waardoor wij als vrijwilligers aanwezig mochten zijn.

Kijk voor verdere informatie op de site van dementievriendelijk.nl

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door