Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Wat is de betekenis van het Vergeet-mij-nietje?

Het kleine blauwe bloemetje op onze producten is het Vergeet-mij-nietje / Vergeet-me-nietje.

Het vergeet-mij-nietje is een klein, blauw bloemetje dat voorkomt in Europa, Azië, Afrika en Australië. Met het vergeet-mij-nietje laten we zien dat we mensen met dementie en hun naasten niet vergeten 💛

Mensen met dementie hebben vaak last van geheugenproblemen, naast andere symptomen. Dat maakt het Vergeet-mij-nietje een symbool dat erg goed past. Ook willen we met het Vergeet-mij-nietje laten zien dat wij mensen met dementie niet vergeten. Dat doen we door ons, samen met duizenden vrijwilligers, donateurs en onderzoekers, te blijven inzetten om dementie te stoppen en om betere hulp en ondersteuning te bieden. 

Waarom draagt men het Vergeet-mij-nietje?

Het blauwe bloemetje is een symbool voor iedereen om te laten zien dat we ons samen inzetten voor een toekomst zonder dementie en om bewustwording over deze ziekte te vergroten. Daarnaast dragen veel mensen het als herinnering aan een dierbare met dementie. Je ontvangt een gratis Vergeet-mij-niet-speldje wanneer je donateur wordt of wanneer je de online training samendementievriendelijk volgt. 

Elke jaar vindt op 21 september Wereld Alzheimer Dag plaats. Die dag roepen we iedereen op om het Vergeet-mij-nietje te dragen en zo samen bij te dragen aan meer bewustwording.

Vergeet-mij-niet-speldje met achtergrond

Hoe kan ik een Vergeet-mij-niet-product bestellen?

Je ontvangt het Vergeet-mij-niet-speldje cadeau wanneer je Alzheimer Nederland steunt en zo bijdraagt aan een toekomst zonder dementie. Of wanneer je de online training samendementievriendelijk hebt gevolgd. 

Daarnaast kun je de producten makkelijk online bestellen. Het Vergeet-mij-nietje is in verschillende mooie producten verwerkt, zoals een verfijnd zilveren, blauw of verguld hangertje, een metalen of leren sleutelhanger, het armbandje, een broche of het bekende vergeet-mij-niet-speldje.  

De producten zijn met korting in grotere hoeveelheden te verkrijgen, en worden geregeld besteld om als mooi aandenken uit te delen bij bijvoorbeeld een afscheid. 

De opbrengsten van de verkoop worden 100% gebruikt om meer onderzoek en ondersteuning mogelijk te maken 💛 

Betekent het dragen van het Vergeet-mij-niet-speldje dat je dementie hebt?

Nee, het dragen van het Vergeet-mij-niet-speldje betekent niet dat je dementie hebt.

Het is dus niet bedoeld om uit te dragen dat je zelf dementie hebt. Het is erg belangrijk om mensen die dat wel denken, daar juist over te informeren. Mensen met dementie kunnen namelijk te maken hebben met vooroordelen of zich kwetsbaar voelen in het openbaar.  

Wanneer iemand met dementie anderen op een discrete manier wil informeren over zijn of haar diagnose, dan bieden we speciale ‘Ik heb dementie’- kaartjes. Deze zijn gratis te bestellen in onze webwinkel. Met zo’n kaartje kan iemand hulp vragen, op een veilige manier.

Wat kun jij doen?

1. Doneer 

Doneer online en ontvang een Vergeet-mij-niet-speldje cadeau als dank. Doneren kan ook via rekeningnummer NL 13 INGB 0000 00 2502 of telefonisch

2. Koop

Koop de Vergeet-mij-niet-producten, voor jezelf, vrienden, familie of collega’s in onze online shop. Met je aankoop maak je direct meer onderzoek en ondersteuning mogelijk.  
P.S. Verzending is gratis. 

3. Draag

Draag je Vergeet-mij-nietje, op je jas, tas, badge, als sieraad of aan je sleutelbos. Zo zorg je voor meer bewustwording. Maak een foto en upload deze op Facebook of mail het aan vrienden en collega's.

4. Deel uit

Bestel meerdere Vergeet-mij-nietjes, zoals het mooie speldje, en deel deze uit aan familie, vrienden of collega’s, ter ere van een bruiloft, afscheid of jubileum. Bestellen kan eenvoudig online