Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Dit vind je in de unieke set:

Voetbal en dementie

Nederland is verknocht aan voetbal. En gelukkig is het een sport die fantastisch is voor hart en hoofd. Het intensief sporten, het buiten zijn, samen wedstrijden voor- en nabespreken, de sociale contacten en het plezier na afloop van de wedstrijd. Het zijn allemaal zaken die belangrijk zijn om onze hersenen actief en gezond te houden.

Maar hoe zit het dan met koppen? Sommige profvoetballers hebben immers dementie ontwikkeld. Dat is vooral te verklaren door het hoge risico op dementie. Immers, 1 op de 5 mensen krijgt in zijn leven dementie. Onderzoek lijkt echter uit te wijzen dat profvoetballers een hoger risico hebben op dementie door veelvuldig koppen. Voor amateurs geldt: voldoende bewegen is vele malen belangrijker om dementie te voorkomen, dan dat koppen de kans op dementie vergroot.

Voetbal dus gerust!

Football Memories: Mooi initiatief voor mensen met dementie

Samen voetbalherinneringen ophalen. Dat is de essentie van Football Memories. Mensen met dementie en hun mantelzorgers ontmoeten elkaar in het stadion waar ze onder leiding van vrijwilligers die door Alzheimer Nederland zijn getraind herinneringen ophalen aan het rijke voetbalverleden van hun eigen club. Lees meer: http://www.footballmemories.nl/