Ga direct naar de contentGa direct naar de content

“Helpen bij goede doelen heb ik altijd gedaan, ik ben immers in de gelegenheid om mijn steentje bij te dragen. Sinds enkele jaren maak ik bijvoorbeeld elke week een wandeling met een vrouw met dementie. Zij woont in het verzorgingshuis bij mij in de buurt. In het begin vond ik dat spannend om te doen, maar nu is het een van de mooiste momenten in de week voor mij. Als ik haar ophaal begint haar gezicht te stralen. We kunnen zoveel lachen samen!

In mijn zoektocht naar wat ik kan bijdragen om de wereld een beetje mooier te maken, stuitte ik al eens op de site van Alzheimer Nederland. Toen een vriendin me eerder dit jaar de vacature stuurde voor een bestuurslid communicatie & PR, wist ik ‘het moet zo zijn’. Met mijn loopbaan in marketing en communicatie en mijn affiniteit met ouderen voelde het als een schot in de roos. 

De kennismaking met de andere bestuursleden verliep digitaal en het voelde meteen vertrouwd. De samenstelling van het bestuur is divers, sommigen werken voltijds, anderen zijn met pensioen en qua leeftijd loopt het uiteen van eind twintig tot begin zeventig. Het gevoel dat we met zijn allen met iets moois bezig zijn geeft me echt energie.

Het gevoel dat we met zijn allen met iets moois bezig zijn geeft me echt energie.

Verbinding

Mijn communicatieplan heb ik geschreven rondom het thema ‘verbinding’. Verbinden doen we door nog meer mensen te bereiken, dat men weet dat we er zijn en dat we elkaar weten te vinden. Tot mijn taken behoren reguliere communicatiezaken zoals nieuwsberichten of artikelen schrijven en de nieuwsbrief opmaken en versturen. Daar krijg ik input voor van anderen, ik doe het niet alleen. Daarnaast houd ik onze regiopagina op de website bij, daar publiceer ik onder andere de activiteiten in de regio. Voor onze sociale media maak ik de posts en ik heb budget om bijvoorbeeld op Facebook te adverteren om het bereik van onze pagina te vergroten. Verder zorg ik onder meer voor de uitnodigingen voor de vrijwilligersmiddag en andere evenementen in de regio.

In de breedte denk ik mee over communicatie; hoe pakken we een bepaald thema slim aan en hoe vergroten we onze zichtbaarheid. Mijn werkervaring in de marketing helpt me om daarbij ons doel scherp voor ogen te blijven houden: meer mensen bereiken. Ook al ben ik nog maar kort onderdeel van het bestuur, ik ben trots dat we samen onze activiteiten zo enthousiast voor het voetlicht brengen.

Bijzonder samenspel

Dat bijzondere samenspel ervaar ik ook in de leuke sfeer onderling. Iedereen is welwillend om je te helpen en men staat altijd open voor feedback. Ik kan terecht bij mijn medebestuursleden, de regiocoördinator en de mensen van Alzheimer Nederland. Veel informatie kan ik ook in mijn eigen tempo opzoeken, om erachter te komen hoe de dingen werken moet je nieuwsgierig en leergierig zijn. De informatie op het online Vrijwilligersplein is heel compleet, met duidelijke uitleg over de huisstijl en met trainingen die ik kan volgen.

Al heb ik een marketingachtergrond, zelf leer ik hier ook weer van. Zo ben ik bijvoorbeeld minder terughoudend om iets aan andere mensen te vragen, het is immers voor een goed doel. Dat gaat me ook helpen in mijn eigen bedrijf, waar ik workshops met een knipoog geef. Het is leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en een kijkje te krijgen in een gebied waar ik eerder geen kennis van had. Dat ik op deze manier iets kan betekenen, geeft mij een goed gevoel.”

Start ook een carrière als vrijwilliger

Onze vrijwilligers zijn op allerlei manieren actief in de samenleving. Zij steunen mensen met dementie en hun dierbaren in de buurt en geven voorlichting om het bewustzijn over dementie in de omgeving te vergroten. Wil jij ook een carrière starten als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland? Zoek direct een vacature bij jou in de buurt of doe eerst de test om te zien welke functie bij jou past.