Ga direct naar de contentGa direct naar de content

“Waar het vandaan komt weet ik niet, maar affiniteit met oudere mensen heb ik altijd gehad. Op de lagere school wilde ik al klusjes doen in het bejaardenhuis, maar daar vonden ze mij te jong voor. De pastoor heeft toen gezorgd dat ik elke week een oudere meneer ging voorlezen.

Die belangstelling voor oudere mensen kun je niet leren, het is iets waar ik nieuwsgierig naar ben. Mensen op hogere leeftijd dragen een hele geschiedenis met zich mee, en speciaal mensen met dementie draag ik een warm hart toe. Bij iedereen verloopt de ziekte anders, dat maakt elke persoon uniek. Dat zie ik van nabij in mijn schoonfamilie en beroepsmatig in mijn baan als wijkverpleegkundige en casemanager dementie. En dus ook als coördinator van het Alzheimer Café in Grave. Zo komen mijn werk, privéleven en vrijwilligerswerk samen.

Nieuwe dingen doen

Als vrijwilliger nam ik twee jaar geleden deel aan de werkgroep Dementievriendelijke gemeente in Grave. Daar ontstond de wens om een Alzheimer Café te organiseren en zo ben ik in de coördinatorfunctie gerold. Tegen anderen zeg ik altijd dat het goed voor je hersenen is om nieuwe dingen te doen, dan moet ik dat zelf ook doen toch?

De vaardigheden die bij een coördinator van het Alzheimer Café horen heb ik in huis; ik kan goed regelen, netwerken en mensen enthousiasmeren en heb de nodige communicatieve vaardigheden. De gastvrouwen ken ik persoonlijk en ik leg makkelijk met iedereen contact zoals met de bibliotheek en de Rotary Club.

Elk Alzheimer Café kent een bepaalde opzet, met als doel informatie te geven en contact tussen lotgenoten te organiseren. Na de ontvangst met koffie is er een spreker zoals een huisarts, mantelzorger, cliënt of casemanager, vaak over een bepaald thema. Naast coördinator van het Alzheimer Café ben ik de gespreksleider, ik interview de sprekers en na de pauze begeleid ik het vragen stellen en beantwoorden. Om te leren een goede gespreksleider te zijn heb ik een cursus gevolgd bij Alzheimer Nederland; ik krijg veel mogelijkheden om te groeien. Tegen mensen die vrijwilliger willen worden zeg ik: begin in jouw omgeving met iets kleins en als het bevalt kun je meer taken op je nemen.

De saamhorigheid en passie binnen de groep vrijwilligers vind ik mooi om te zien.

Saamhorigheid

De afgelopen tijd heb ik ondanks de beperkende maatregelen een goed netwerk opgebouwd, met name met alle casemanagers van Grave en de bijbehorende dorpen. Onze PR is goed gegaan, met een artikel in de nieuwsbrief van de regionale afdeling en een aantal artikelen in de plaatselijke krant. Als afdeling zijn we echt ontzettend trots op de online uitzending die we vanuit de bibliotheek verzorgd hebben, met de sprekers en de gastvrouwen in de zaal en de kijkers achter hun scherm thuis.

De groep vrijwilligers wil graag met elkaar de goede dingen doen en zij worden daarin steeds alerter. Die saamhorigheid en passie vind ik mooi om te zien. In onze whatsapp groep kunnen we zaken snel regelen. De gastvrouwen zijn bijvoorbeeld bijgesprongen bij de tentoonstelling voor Wereld Alzheimer Dag en ze reiken elkaar privé de hand. Ieder maakt zijn eigen keuzes om bepaalde taken te doen en dat respecteer ik.

Vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend. Naast mijn gezin en mijn werk ben ik er erg druk mee, want als ik iets doe wil ik het goed doen en ga ik er honderd procent voor. Maar het geeft me iets moois terug: mooie contacten, verhalen en warmte.”

Start ook een carrière als vrijwilliger

Onze vrijwilligers zijn op allerlei manieren actief in de samenleving. Zij steunen mensen met dementie en hun dierbaren in de buurt en geven voorlichting om het bewustzijn over dementie in de omgeving te vergroten. Wil jij ook een carrière starten als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland? Zoek direct een vacature bij jou in de buurt of doe eerst de test om te zien welke functie bij jou past.