Ga direct naar de contentGa direct naar de content

“Met vrijwilligerswerk kan ik mijn agenda zelf inplannen en rust nemen na een afspraak. Zo is het een mooie invulling van mijn leven; ik ben bezig en het geeft me voldoening dat ik iets kan betekenen voor anderen. Omdat ik alleen woon, ben ik zo toch onder de mensen. Het is heel leuk werk en ik doe het graag. Vrijwilligerswerk verrijkt mijn leven.

In mijn tijd bij de marine reisde ik over de hele wereld én behaalde ik mijn HBO-opleiding Elektrotechniek. Vervolgens werkte ik twintig jaar bij allerlei bedrijven in de technische sector. Vanwege mijn progressieve spierziekte ben ik nu honderd procent afgekeurd, ik heb altijd pijn. Daarom moet ik mijn dagen zorgvuldig inplannen.

Verbonden met doelgroep

Nadat ik in een coma had gelegen, heb ik vijf maanden gerevalideerd in een verzorgingshuis. Daar verbleef ik tussen bewoners met een gemiddelde leeftijd van vijfentachtig jaar. Sindsdien voel ik me met deze doelgroep verbonden en steek ik graag mijn tijd in vrijwilligerswerk. Zo richt ik mijn eigen stichting op waarbij vrijwilligers met hun eigen huisdier op bezoek gaan bij mensen in een verzorgings- of verpleeghuis. Ook voer ik intakegesprekken bij een stichting in Roosendaal die mensen helpt bij klusjes in huis en tuin. De coördinator van deze stichting vroeg me of ik interesse had om actief te zijn voor Alzheimer Nederland. Inmiddels ben ik hier alweer zo’n twee jaar webmaster met PR- en communicatietaken.

Het is een mooie invulling van mijn leven; ik ben bezig en het geeft me voldoening dat ik iets kan betekenen voor anderen

Creativiteit en de wil om samen te werken

Voor de afdeling West-Brabant houd ik de website en het ledenbestand bij, dat laatste doe ik ook voor het Alzheimer Café Steenbergen. Vrijwilligers die vragen hebben op ICT-gebied kunnen bij mij terecht. Als zij bijvoorbeeld niet meer in de mail kunnen of een vraag hebben over het communicatieplatform voor vrijwilligers, dan help ik hen online.

Voor de inhoud van de nieuwsbrief werk ik nauw samen met het bestuurslid PR en communicatie. We bedenken samen welke berichten er in kunnen en we verzamelen de input. De meeste artikelen komen van het bestuur en verder schrijven wij stukken en lezen we elkaars teksten. Mijn creativiteit kan ik kwijt in de opmaak van de nieuwsbrief, ik krijg er regelmatig complimenten over. Ook maakte ik onlangs een video-compilatie van alle foto’s van het vrijwilligersuitje.

Met een andere vrijwilliger die de sociale media bijhoudt heb ik veel contact. We houden elkaar op de hoogte van nieuws en we zijn elkaars back up. Mijn technische kennis kwam laatst ook van pas toen ik voor de voorlichters twee koffers kon samenstellen met presentatiemateriaal, zoals een beamer, laptop en microfoon.

Mijn kennis van computers en systemen helpt me natuurlijk. Ook creativiteit en de wil om samen te werken met anderen moet je in huis hebben. Zelf ondersteun ik graag andere mensen en zoek ik steeds de verbinding, met de bestuursleden en met de mensen met dementie voor wie we dit doen.”

Start ook een carrière als vrijwilliger

Onze vrijwilligers zijn op allerlei manieren actief in de samenleving. Zij steunen mensen met dementie en hun dierbaren in de buurt en geven voorlichting om het bewustzijn over dementie in de omgeving te vergroten. Wil jij ook een carrière starten als vrijwilliger bij Alzheimer Nederland? Zoek direct een vacature bij jou in de buurt of doe eerst de test om te zien welke functie bij jou past.