Verschillende manieren van collecteren

Maar wat houdt het precies in als je collectant voor Alzheimer Nederland wordt? Hoe dat werkt leggen wij op deze pagina uit. Wist je bijvoorbeeld dat we allang niet meer alleen met de collectebus collecteren? Als collectant kun je ook online je steentje bijdragen, aan de deur en/of vanuit je eigen huis. Er is veel mogelijk. Makkelijk en veilig.

Eén keer per jaar collecteren

Wij mogen, net zoals andere goede doelen, één week per jaar de deuren langs om te collecteren. Dit jaar is dat van 1 tot en met 7 november. Met een verzegelde collectebus gaan duizenden vrijwillige collectanten aan de slag om geld in te zamelen.
 

Collectebus en route

Samen met jouw contactpersoon kies je in welke wijk je gaat collecteren, misschien wel in jouw eigen straat! Jouw contactpersoon zorgt er ook voor dat je op tijd je collectebus in huis hebt. Trek je lekkerste schoenen aan en je bent klaar om te gaan! 
 

Liever niet de deuren langs?

Ga je liever niet met een collectebus de deuren langs? Er zijn genoeg alternatieven om die bus toch gevuld te krijgen. Neem jouw collectebus bijvoorbeeld mee naar je werk, een sportevenement of een verjaardag. En collecteren bij de uitgang van de supermarkt werkt ook goed! Of maak een online collectebus aan.

Een vast contactpersoon

Meld je je vrijblijvend aan als collectant, dan krijg je een vast contactpersoon. Hij of zij neemt contact met je op om je verder wegwijs te maken. Dit gebeurt meestal in oktober. Deze contactpersonen zijn ook allemaal vrijwilligers, net zoals jij.
 

Ook als je niet zoveel tijd hebt

Wil je graag helpen, maar heb je niet zoveel tijd? Geen probleem. We zijn al enorm dankbaar dat je je wilt inzetten. Dus of je nou vijf avonden de straat op gaat, of één avond een uurtje, of wellicht maak je liever één rondje op jouw sportclub: elke euro telt! 
 

Spannend moment: de opbrengst

Is de collecteweek afgelopen, dan bekijk je samen met jouw contactpersoon wat je hebt opgehaald. Dat is altijd een spannend moment! Je contactpersoon neemt de collectebus weer van je over en regelt vervolgens de rest.

Waarom collecteren voor Alzheimer Nederland?

Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is het zelfs één op de drie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking, zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen dementie hebben. Niet alleen ouderen krijgen hiermee te maken, ook mensen op jongere leeftijd kunnen dementie krijgen.

Veel onderzoek nodig

Omdat er nog geen geneesmiddelen bestaan, is er veel onderzoek nodig. En dus veel geld. Dankzij de opbrengst van onze jaarlijkse collecte kunnen wij belangrijk onderzoek naar dementie mogelijk maken. Steeds blijft het weer een bijzondere ervaring om te merken hoeveel mensen zich enorm inzetten om de collecteweek tot een succes te maken. Doe jij ook mee?

Bekijk nog meer redenen om te collecteren >

Meer lezen

Collectebus met iDEAL QR-code
Ook dit jaar worden alle bussen voorzien van een QR-code. Hiermee kunnen mensen ook met hun mobiele telefoon geld geven, via iDeal. Een mooi alternatief voor als er geen kleingeld in huis is! Lees verder >
 

Waarom Frank van der Lende collecteert
3FM radiomaker Frank van der Lende collecteert dit jaar in Hilversum voor Alzheimer Nederland. Waarom? Om zijn verdriet een plek te geven. Lees verder >

Tips en misverstanden over collecteren
Ga je dit jaar ook meelopen als collectant? Lees alvast 7 collectetips en een aantal misverstanden over collecteren. Lees verder >

Contact

Heb je vragen over de collecte? Wij beantwoorden deze uiteraard graag. Wij zijn te bereiken op 033 – 303 26 61 of via collecte@alzheimer-nederland.nl.

 

Collecteren en corona

Misschien vraag je je af of de collecte in november wel door kan gaan? En zo ja: in welke vorm dan? De collecteweek zal sowieso plaatsvinden, maar alleen de vorm kan nog verschillen: huis-aan-huis, alleen online via mobiel of een combinatie. We stellen alle collectanten in staat om op een hele eenvoudige, nieuwe en veilige wijze online geld in te zamelen. Je kunt als collectant hoe dan ook een belangrijke bijdrage leveren. We zullen je in aanloop van de collecte informeren over de mobiele collecte.

 

Het protocol van Stichting Collecteplan

De collecterende fondsen, vertegenwoordigd door Stichting Collecteplan, stelden gezamenlijk een collecteprotocol op voor het collecteren, rekening houdend met de anderhalvemeter-samenleving. Uiteraard hopen wij dat in november weer ‘gewoon’ gecollecteerd kan worden. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn dan zullen we het protocol, met daarin verschillende scenario’s, volgen waarbij de gezondheid van alle collectevrijwilligers en de mensen aan de deur voorop staat. Welk scenario ingezet wordt is afhankelijk van de maatregelen die op dat moment gelden.

Wil je je vrijblijvend aanmelden?

Ben je enthousiast geworden en wil je ook gaan collecteren? Dat vinden wij fantastisch! Voor de collecteweek van 2020 hebben we weer veel nieuwe collectanten nodig. 

> Ja, ik word collectant!


Lijkt het je ook leuk om mee te helpen de collecte te organiseren? Ook daarvoor zoeken wij nog vrijwilligers! Lees meer over het organiseren van de collecte.