In gesprek met Dieuwertje Blok

... over collecteren voor Alzheimer Nederland

De meeste mensen kennen Dieuwertje Blok van SchoolTV en het Sinterklaasjournaal. Maar wellicht ook van een vlugge ontmoeting bij de voordeur, want de presentatrice collecteert in haar vrije tijd voor Alzheimer Nederland. Waarom ze dat zo belangrijk én leuk vindt, lees je hieronder.

“Collecteren doe je niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf”

“Voor mij is collecteren de normaalste zaak van de wereld. Ik ben ermee opgegroeid. Mijn moeder collecteerde voor vrijwel elk goed doel en daarom waren er altijd wel collectebussen in huis. Soms hielpen wij een handje mee en liepen we naar de huizen waar ze niet aan toegekomen was.

Wat collecteren voor mij zo bijzonder maakt, is dat het een sympathieke, persoonlijke en menselijke manier van geld inzamelen is. Je staat oog in oog met iemand en vraagt om iets te geven voor het goede doel. Dat is veel persoonlijker dan een acceptgirokaart in de brievenbus gooien.

Geen opo­ffering

Veel mensen beschouwen collecteren als een opoffering. Zonde van de tijd, zeggen ze. Maar dat is het wat mij betreft écht niet. Het is belangrijk, leuk en bijzonder. Je doet iets voor een goed doel én maakt oprecht contact met mensen in je buurt.

Ik vind dat heel kostbaar, omdat we tegenwoordig meer aandacht lijken te hebben voor onze mobiele telefoon dan voor elkaar. Zelfs in de trein ontwijken mensen elk contact met elkaar. Tijdens het collecteren doe je juist het tegenovergestelde. Je maakt oogcontact en een praatje. Je toont interesse en luistert naar elkaar. Volgens mij zijn mensen daardoor veel eerder geneigd om wat te geven voor het goede doel. Zelfs al is het maar een klein bedrag; het contact dat je met elkaar hebt gehad maakt het nog waardevoller."

“Zelfs al is het maar een klein bedrag; het contact dat je met elkaar hebt gehad maakt het nog waardevoller”

Dankbaar werk

"Het allerleukste vind ik het om in mijn eigen omgeving te collecteren. Dan ontdek je wie er om je heen woont. Je leert waar gezinnen met kinderen of alleenstaande ouderen wonen. Dat is goed voor het contact in de buurt. Mede daardoor heb ik mijn zoon laten collecteren voor Alzheimer Nederland. Hij kwam terug met een glimlach op z’n gezicht, omdat hij het net zo leuk en waardevol vond als ik. Mede vanwege de positieve reacties die hij kreeg. Veel mensen vonden het ontzettend goed dat hij al op jonge leeftijd iets deed voor een goed doel. Ze waren hem zeer dankbaar voor zijn inspanningen.

Collecteren is dus leuk, maar ook heel zingevend. Daarom ben ik er dit jaar zeker weer bij. Collecteren voor Alzheimer Nederland doe je niet alleen voor een ander, maar ook voor jezelf.”

Wil je ook collecteren?

Ben je enthousiast geworden over het verhaal van Dieuwertje en wil je ook gaan collecteren? Voor de collecteweek van 2018 hebben we nog collectanten nodig.

Ik meld mij aan als collectant

Meer lezen

Nieuw: collectebus met iDEAL QR-code
Dit jaar worden alle bussen voorzien van een QR-code. Hiermee kunnen mensen ook met hun mobiele telefoon geld geven, via iDeal. Een mooi alternatief voor als er geen kleingeld in huis is! Lees verder >
 

Tips en misverstanden over collecteren
Ga je dit jaar ook meelopen als collectant? Lees alvast 10 collectetips en een aantal misverstanden over collecteren. Lees verder >
 

Mooie verhalen van andere collectanten
Maak kennis met mede-collectanten Nick, Sharon, haar dochter Yara en Grace. Allemaal bijzondere vrijwilligers, net als jij, die ieder hun eigen redenen hebben om te collecteren. Lees verder >