In gesprek met Frank van der Lende

... over collecteren voor Alzheimer Nederland

Je kent hem misschien van zijn radioshow ‘De Bende van der Lende’, die elke maandag tot en met donderdag te horen is op 3FM: radiomaker Frank van der Lende (30). Zijn vader Danny (64) heeft de ziekte van Alzheimer en daarom zet hij zich naast zijn radiowerk ook in voor  Alzheimer Nederland. Zo maakte hij een videoserie over dementie, die werd vertoond in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht.

“Mijn werk voor Alzheimer Nederland helpt me om mijn verdriet een plek te geven

- Frank van der Lende 

“Tweeënhalf jaar geleden hoorden we dat mijn vader Danny de ziekte Alzheimer heeft. Voor ons was deze diagnose een donderslag bij heldere hemel. Mijn eerste reactie was: ‘Hoe kan dat op deze leeftijd?’ Omdat ik weinig informatie kon vinden over dementie op jonge leeftijd, besloot ik me er zelf in te gaan verdiepen. In samenwerking met Alzheimer Nederland maakte ik een videoserie. Ik deed de tests die mensen met een vermoeden van dementie moeten doen, verdiepte me in het effect van muziektherapie op mensen met dementie en sprak met anderen die een ouder met dementie hebben. Het leverde mooie gesprekken op, maar ook een inktzwart toekomstbeeld. Wat ons te wachten staat is pittig.

Op goede dagen doet mijn vader boodschappen met een lijstje of fietst hij een vaste route. Over het algemeen durft hij steeds minder, omdat hij niet meer weet hoe het moet. Ook een praatje maken wordt lastiger. Omdat het zo’n warboel is in het hoofd van mijn vader, kan hij de juiste woorden niet meer vinden. Fysiek contact wordt daarom steeds belangrijker. Ik merk dat aan de manier waarop hij me knuffelt: hij drukt me bijna plat. Ik snap dat heel goed. Voor hem is een knuffel geven veel makkelijker dan allerlei ingewikkelde woorden zoeken om te zeggen dat hij van me houdt.

Dementie heeft een enorme impact. Niet alleen op  het gezin en de naaste omgeving, maar ook op de samenleving als geheel. De videoserie heeft mij geholpen om een klein beetje afstand te nemen van mijn eigen situatie en alles  met een helikopterview te bekijken. Ik wil vooral meer bewustwording creëren. Hoe meer je weet over dementie en de symptomen die daar bij horen, hoe beter je in staat bent om iemand zo goed mogelijk te helpen.

Mijn werkzaamheden voor Alzheimer Nederland vind ik superbelangrijk. Het helpt me om mijn verdriet een plek te geven. Ik heb mooie herinneringen aan de jaren dat ik samen met mijn broer en vader meefietste met 2bike4alzheimer. Maar op een andere, meer laagdrempelige manier bijdragen kan natuurlijk ook: collecteren is nog steeds een heel goede manier om geld voor onderzoek op te halen. Ik doe het graag!”

 

Wil je ook collecteren?

Ben je enthousiast geworden over het verhaal van Frank en wil je ook gaan collecteren? Voor de collecteweek van 2020 hebben we nog collectanten nodig.

Ik meld mij aan als collectant

Meer lezen

Collectebus met iDEAL QR-code
Alle bussen zijn voorzien van een QR-code. Hiermee kunnen mensen ook met hun mobiele telefoon geld geven, via iDeal. Een mooi alternatief voor als er geen kleingeld in huis is! Lees verder >
 

Tips en misverstanden over collecteren
Ga je dit jaar ook meelopen als collectant? Lees alvast 10 collectetips en een aantal misverstanden over collecteren. Lees verder >
 

Mooie verhalen van andere collectanten
Maak kennis met mede-collectanten Wim, Emma en Dieudonnee. Allemaal bijzondere vrijwilligers, net als jij, die ieder hun eigen redenen hebben om te collecteren. Lees verder >