Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Tip 1: Collecteren op werk of sportvereniging

Neem je collectebus mee naar je werk of sportvereniging. En maak met jouw collectebus ook een ‘rondje’ langs vrienden en familieleden. Overal waar je gaat, gaat jouw collectebus. Met de QR-sticker kan iedereen ook gewoon via zijn mobiele telefoon betalen. 

Tip 2: Bekijk of men een Nee/Nee deursticker heeft

Sommige mensen vinden het niet fijn dat collectanten bij hen aanbellen. Zij geven dat aan met een Nee/Nee sticker. Wel zo fijn, want het scheelt hen irritatie en jou als collectant tijd. Check daarom voor je aanbelt, altijd goed of men zo'n sticker heeft.

Nee nee sticker

Tip 3: Vertel waarvoor je collecteert

Glimlach vriendelijk, noem jouw naam en vertel waarvoor je collecteert. Je kunt er niet vanuit gaan dat mensen aan jouw collectebus kunnen zien waarvoor je collecteert. Het noemen van jouw naam maakt jouw vraag persoonlijker en het klinkt bovendien een stuk vriendelijker.

Tip 4: Geen cash in huis? Vraag om een QR-donatie

Alle collectebussen van Alzheimer Nederland krijgen een sticker met een unieke QR-code. Wanneer iemand geen kleingeld in huis heeft, kunnen ze online doneren, door die QR-code te scannen met een mobiele telefoon. Het mooie is dat je als collectant direct op jouw persoonlijke collectepagina ziet hoeveel je via je QR-code opgehaald hebt.
> Bekijk hoe het werkt

Tip 5: Collecteer op gunstige tijden

Tussen 17 en 20 uur is meestal de beste tijd, of woensdagmiddag en zaterdagochtend. Inmiddels werken mensen steeds vaker thuis. Hierdoor is het sowieso gunstiger om ook vaker overdag te collecteren. 

Tip 6: Meer collecteren? Vraag je contactpersoon

Wil je meer collecteren dan vorig jaar of ben je eerder klaar? Vraag dan aan jouw contactpersoon of er nog straten in jouw woonplaats zijn waar nog niet wordt gelopen.

Tip 7: Collecteren bij de supermarkt

Overleg met jouw contactpersoon of je bij de supermarkt kunt collecteren. Dat is een goede plek want bij de winkelwagentjes lopen veel mensen met muntgeld. Ook met de QR-sticker kunnen mensen makkelijker doneren. Heel veel mensen hebben een mobiele telefoon met bankapp.

Tip 8: Niet thuis? Noteer het adres

Iemand niet thuis? Noteer dan het adres en loop later in de week nog een keertje langs. Is er dan weer niemand thuis, doe dan een van de niet-thuis-kaartjes die je van ons hebt meegekregen in de brievenbus.

Tip 9: Maak ook gebruik van onze poster

Tip 10: Collecteer ook online

Collecteer online via WhatsApp (online collecte). Vlak voor de collecteweek ontvang je een SMS met de link naar jouw persoonlijke pagina. Maak deze persoonlijk met foto en tekst en deel je pagina eenvoudig via WhatsApp, e-mail of Facebook. Je ziet direct de resultaten. Collecteer je ook huis aan huis? Dan telt de opbrengst ook mee met de collecteopbrengst in jouw collectegebied. Leuk om te zien hoeveel je met al jouw buurtgenoten hebt opgehaald! > Bekijk hier hoe het werkt

Collectant worden?

Dankzij de jaarlijkse collecte in november kan Alzheimer Nederland onderzoek financieren waardoor een toekomst zonder dementie elk jaar een stapje dichterbij komt. Duizenden collectanten gaan elk jaar langs de deur of de straat op om geld in te zamelen. Help je ook mee?

Drie misverstanden over collecteren

 1. Collecteren in de herfst levert minder op dan in het voorjaar.
  Niet waar: de gemiddelde opbrengst van collectes is in de herfst hoger dan in het voorjaar.
   
 2. Collecteren is niet meer van deze tijd, want mensen hebben steeds minder contant geld.
  Niet waar: de collecte-opbrengst van Alzheimer Nederland is al jaren op een rij gegroeid, met 2021 als recordjaar. En we gaan met onze tijd mee. Dankzij nieuwe online donatiemogelijkheden, zoals de QR-code op de collectebus, kunnen mensen zonder contant nu toch doneren.
 3. Er zijn steeds minder vrijwilligers die gaan collecteren.
  Niet waar: al jaren op rij neemt het aantal collectanten voor Alzheimer Nederland toe. En dat is maar goed ook, want dementie raakt steeds meer mensen.