Tip 1: Stapje achteruit

Als collectant ben je een gast aan de deur. Je begeeft je op het terrein van iemand anders. Bel aan en doe alvast een stap achteruit. Wanneer je vlak achter de deur staat, kan dit wel eens opdringerig overkomen.
 

Tip 2: Collecteren op werk of sportvereniging

Neem je collectebus mee naar je werk of sportvereniging. En maak met jouw collectebus ook een ‘rondje’ langs vrienden en familieleden. Overal waar je gaat, gaat jouw collectebus.
 

Tip 3: Nieuwe collectanten

Wanneer je merkt dat iemand aan de deur misschien wel geïnteresseerd is om volgend jaar zelf te collecteren voor Alzheimer Nederland, vraag het gewoon! En verwijs hen vervolgens naar onze website.
 

Tip 4: Vertel waarvoor je collecteert

Glimlach vriendelijk, noem jouw naam en vertel waarvoor je collecteert. Je kunt er niet vanuit gaan dat mensen aan jouw collectebus kunnen zien waarvoor je collecteert. Het noemen van jouw naam maakt jouw vraag persoonlijker en het klinkt bovendien een stuk vriendelijker.
 

Tip 5: Blijf altijd beleefd

Of je nu een paar muntjes hebt gekregen of een enorme bijdrage; het gaat om de intentie waarmee het wordt gegeven. Bedank altijd vriendelijk voor iedere gift. En zelfs als mensen niets geven, is beleefdheid wenselijk. Je kunt hen altijd bedanken voor hun tijd.
 

Tip 6: Collecteer op gunstige tijden

Tussen 17 en 20 uur is meestal de beste tijd. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend zijn mensen ook vaak thuis.
 

Tip 7: Meer collecteren? Vraag je contactpersoon

Wil je meer collecteren dan vorig jaar of ben je eerder klaar? Vraag dan aan jouw contactpersoon of er nog straten in jouw woonplaats zijn waar nog niet wordt gelopen.
 

Tip 8: Collecteren bij de supermarkt

Overleg met jouw contactpersoon of je bij de supermarkt kunt collecteren. Dat is een goede plek want bij de winkelwagentjes lopen veel mensen met muntgeld!
 

Tip 9: Niet thuis? Noteer het adres

Iemand niet thuis? Noteer dan het adres en loop later in de week nog een keertje langs. Is er dan weer niemand thuis, doe dan een van de Niet-Thuis-kaartjes die je van ons hebt meegekregen in de brievenbus.
 

Tip 10: Collecteer samen

In november is het eerder donker. Loop je liever niet alleen? Ga dan gezellig met iemand anders op pad. Zoals een vriend of vriendin, of eventueel je (klein)kinderen.

Collectant worden?

Dankzij de jaarlijkse collecte in november kan Alzheimer Nederland onderzoek financieren waardoor een toekomst zonder dementie elk jaar een stapje dichterbij komt. Duizenden collectanten gaan elk jaar langs de deur of de straat op om geld in te zamelen. Help je ook mee?

> Ja, ik word collectant!

Drie misverstanden over collecteren

 

 1. Collecteren in de herfst levert minder op dan in het voorjaar.
  Niet waar: de gemiddelde opbrengst van collectes is in de herfst hoger dan in het voorjaar.
   
 2. Collecteren is niet meer van deze tijd, want mensen hebben steeds minder contant geld.
  Niet waar: de collecte-opbrengst van Alzheimer Nederland is al zes jaar op een rij gegroeid, met 2019 als recordjaar. En we gaan met onze tijd mee. Dankzij nieuwe online donatiemogelijkheden, zoals de iDEAL QR-code op de collectebus, kunnen mensen zonder contant nu toch doneren.
 1. Er zijn steeds minder vrijwilligers die gaan collecteren.
  Niet waar: al vier jaar op rij neemt het aantal collectanten voor Alzheimer Nederland toe. En dat is maar goed ook, want dementie raakt steeds meer mensen.

Meer lezen

Collectebus met iDEAL QR-code

Ook dit jaar worden alle bussen voorzien van een QR-code. Hiermee kunnen mensen ook met hun mobiele telefoon geld geven, via iDeal. Een mooi alternatief voor als er geen kleingeld in huis is! Lees verder >
 

Waarom Frank van der Lende collecteert

3FM radiomaker Frank van der Lende collecteert dit jaar in Hilversum voor Alzheimer Nederland. Waarom? Om zijn verdriet een plek te geven. Lees verder >

Mooie verhalen van andere collectanten

Maak kennis met mede-collectanten Marie-Louise, Frans en Lisette. Allemaal bijzondere vrijwilligers, net als jij, die ieder hun eigen redenen hebben om te collecteren. Lees verder >