Tip 1: Collecteer veilig, bezoek onze speciale informatiepagina

Veiligheid is het allerbelangrijkste. We hebben daarom een speciale pagina met daarop de antwoorden op de meest gestelde vragen over collecteren in tijden van corona. Collecteren kan op diverse manieren, zeker gezien de online donatiemogelijkheden. Wij hebben hier ook een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet. Dus de allerbelangrijkste tip is: bezoek deze pagina.
 

Tip 2: Collecteren op werk of sportvereniging

Neem je collectebus mee naar je werk of sportvereniging. En maak met jouw collectebus ook een ‘rondje’ langs vrienden en familieleden. Overal waar je gaat, gaat jouw collectebus. Met de iDEAL QR-sticker kan iedereen ook gewoon via zijn mobiele telefoon betalen.
 

Tip 3: Maak een online collectebus aan

Maak een online collectebus aan op alzheimer.digicollect.nl, alleen, met je bedrijf, sportclub, kerk, jaarclub of vriendenclub! Maak je een bus met een groep aan dan kan iedereen een bericht versturen vanuit deze groepscollectebus naar hun eigen familie, vrienden en bekenden. Het geld dat wordt gedoneerd komt dan in de (groeps)collectebus binnen.
 

Tip 4: Vertel waarvoor je collecteert

Glimlach vriendelijk, noem jouw naam en vertel waarvoor je collecteert. Je kunt er niet vanuit gaan dat mensen aan jouw collectebus kunnen zien waarvoor je collecteert. Het noemen van jouw naam maakt jouw vraag persoonlijker en het klinkt bovendien een stuk vriendelijker.
 

Tip 5: Blijf altijd beleefd

Of je nu een paar muntjes hebt gekregen of een enorme bijdrage; het gaat om de intentie waarmee het wordt gegeven. Bedank altijd vriendelijk voor iedere gift. En zelfs als mensen niets geven, is beleefdheid wenselijk. Je kunt hen altijd bedanken voor hun tijd.
 

Tip 6: Collecteer op gunstige tijden

Tussen 17 en 20 uur is meestal de beste tijd. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend zijn mensen ook vaak thuis.
 

Tip 7: Meer collecteren? Vraag je contactpersoon

Wil je meer collecteren dan vorig jaar of ben je eerder klaar? Vraag dan aan jouw contactpersoon of er nog straten in jouw woonplaats zijn waar nog niet wordt gelopen.
 

Tip 8: Collecteren bij de supermarkt

Overleg met jouw contactpersoon of je bij de supermarkt kunt collecteren. Dat is een goede plek want bij de winkelwagentjes lopen veel mensen met muntgeld. Ook de iDEAL-sticker kunnen mensen makkelijker doneren. Heel veel mensen hebben een mobiele telefoon met bankapp.
 

Tip 9: Niet thuis? Noteer het adres

Iemand niet thuis? Noteer dan het adres en loop later in de week nog een keertje langs. Is er dan weer niemand thuis, doe dan een van de niet-thuis-kaartjes die je van ons hebt meegekregen in de brievenbus.
 

Tip 10: Maak ook gebruik van onze posters hieronder

Download de poster in A4-formaatDownload de poster van A3-formaat

Collectant worden?

Dankzij de jaarlijkse collecte in november kan Alzheimer Nederland onderzoek financieren waardoor een toekomst zonder dementie elk jaar een stapje dichterbij komt. Duizenden collectanten gaan elk jaar langs de deur of de straat op om geld in te zamelen. Help je ook mee?

Ja, ik word collectant!

Drie misverstanden over collecteren

 

 1. Collecteren in de herfst levert minder op dan in het voorjaar.
  Niet waar: de gemiddelde opbrengst van collectes is in de herfst hoger dan in het voorjaar.
   
 2. Collecteren is niet meer van deze tijd, want mensen hebben steeds minder contant geld.
  Niet waar: de collecte-opbrengst van Alzheimer Nederland is al zes jaar op een rij gegroeid, met 2019 als recordjaar. En we gaan met onze tijd mee. Dankzij nieuwe online donatiemogelijkheden, zoals de iDEAL QR-code op de collectebus, kunnen mensen zonder contant nu toch doneren.
 1. Er zijn steeds minder vrijwilligers die gaan collecteren.
  Niet waar: al vier jaar op rij neemt het aantal collectanten voor Alzheimer Nederland toe. En dat is maar goed ook, want dementie raakt steeds meer mensen.

Meer lezen

Collectebus met iDEAL QR-code

Ook dit jaar worden alle bussen voorzien van een QR-code. Hiermee kunnen mensen ook met hun mobiele telefoon geld geven, via iDeal. Een mooi alternatief voor als er geen kleingeld in huis is! Lees verder >
 

Waarom Frank van der Lende collecteert

3FM radiomaker Frank van der Lende collecteert dit jaar in Hilversum voor Alzheimer Nederland. Waarom? Om zijn verdriet een plek te geven. Lees verder >

Mooie verhalen van andere collectanten

Maak kennis met mede-collectanten Marie-Louise, Frans en Lisette. Allemaal bijzondere vrijwilligers, net als jij, die ieder hun eigen redenen hebben om te collecteren. Lees verder >