10 tips en een aantal misverstanden

Collectetips

Tip 1
Als collectant ben je een gast aan de deur. Je begeeft je op het terrein van iemand anders. Bel aan en doe alvast een stap achteruit. Wanneer je vlak achter de deur staat, kan dit wel eens opdringerig overkomen.

Tip 2
Neem je collectebus mee naar je werk of sportvereniging. En maak met je collectebus ook een ‘rondje’ langs vrienden en familieleden. Overal waar je gaat, gaat je collectebus.

Tip 3
Wanneer je merkt dat iemand aan de deur misschien wel geïnteresseerd is om volgend jaar zelf te collecteren voor Alzheimer Nederland, vraag het gewoon! En verwijs hen vervolgens naar onze website.

Tip 4
Glimlach vriendelijk, noem je naam en vertel waarvoor je collecteert. Je kunt er niet vanuit gaan dat mensen aan je collectebus kunnen zien waarvoor je collecteert. Het noemen van je naam maakt je vraag persoonlijker en het klinkt bovendien een stuk vriendelijker.

Tip 5
Of je nu een paar muntjes hebt gekregen of een enorme bijdrage; het gaat om de intentie waarmee het wordt gegeven. Bedank altijd vriendelijk voor iedere gift. En zelfs als mensen niets geven, is beleefdheid wenselijk. Je kunt hen altijd bedanken voor hun tijd.

Tip 6
Collecteer op gunstige tijden. Tussen 17 en 20 uur is meestal de beste tijd. Op woensdagmiddag en zaterdagochtend zijn mensen ook vaak thuis.

Tip 7
Wil je meer collecteren dan vorig jaar of ben je eerder klaar? Vraag dan aan je contactpersoon of er nog straten in je woonplaats zijn waar nog niet wordt gelopen.

Tip 8
Overleg met je contactpersoon of je bij de supermarkt kunt collecteren. Dat is een goede plek want bij de winkelwagentjes lopen veel mensen met muntgeld!

Tip 9
Iemand niet thuis? Noteer dan het adres en loop later in de week nog een keertje langs. Is er dan weer niemand thuis, gooi dan een van de kaartjes die je van ons heeft meegekregen in de brievenbus.

Tip 10
In november is het eerder donker. Loop je liever niet alleen? Ga dan gezellig met iemand anders op pad. Zoals een vriend of vriendin, of eventueel je (klein)kinderen.

Misverstanden over collecteren

Collecteren in de herfst levert minder op dan in het voorjaar
Niet waar: de gemiddelde opbrengst van collectes is in de herfst zelfs hoger dan in het voorjaar. In die tijd van het jaar zijn mensen vaker thuis en kunnen dus opendoen voor je!

Collecteren is niet meer van deze tijd, want mensen hebben steeds minder contant geld
Niet waar: de collecte-opbrengst van Alzheimer Nederland is al vier jaar op rij gegroeid, met 2017 als recordjaar. En we gaan met onze tijd mee. Dankzij nieuwe betaalmethoden, zoals de iDEAL QR-code op de collectebus, kunnen mensen voortaan ook zonder contant geld doneren.

Er zijn steeds minder vrijwilligers die gaan collecteren
Niet waar: al twee jaar op rij neemt het aantal collectanten voor Alzheimer Nederland toe. Bovendien zijn mensen bereid meer te geven.

Collectant worden?

De jaarlijkse collecte in november is een belangrijke bron van inkomsten voor Alzheimer Nederland. Duizenden collectanten gaan elk jaar langs de deur of de straat op om geld in te zamelen. Help je ook mee?

Ja, ik word collectant!

Meer lezen

Nieuw: collectebus met iDEAL QR-code
Dit jaar worden alle bussen voorzien van een QR-code. Hiermee kunnen mensen ook met hun mobiele telefoon geld geven, via iDeal. Een mooi alternatief voor als er geen kleingeld in huis is! Lees verder >
 

Lees waarom Dieuwertje Blok collecteert
Voor Dieuwertje Blok is collecteren de normaalste zaak van de wereld. Ze is ermee opgegroeid. Het bijzondere aan collecteren is voor haar vooral het persoonlijke aspect. Lees verder >
 

Mooie verhalen van andere collectanten
Maak kennis met mede-collectanten Nick, Sharon, haar dochter Yara en Grace. Allemaal bijzondere vrijwilligers, net als jij, die ieder hun eigen redenen hebben om te collecteren. Lees verder >