Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Tip 1: Gun jezelf de tijd en ruimte om te ontdekken hoe online collecteren precies werkt

Is het echt de allereerste keer dat je online collecteert? Oefen dan even. Dit kun je doen door bijvoorbeeld je eerste berichtje(s) via WhatsApp naar je directe omgeving te sturen. Denk aan je moeder, vader, echtgenoot, zoon of dochter bijvoorbeeld. Zo krijg je het online collecteren niet alleen goed onder de knie, maar kun je ook zien hoe eenvoudig, veilig en anoniem doneren via WhatsApp eigenlijk is.

Tip 2: Maak je berichtje persoonlijk

Je hebt je eerste berichtjes gestuurd en je begint de smaak te pakken te krijgen. Goed bezig! Als je het leuk vindt, kun je je berichtje iedere keer naar eigen wens aanpassen. Dat maakt het persoonlijk. Vertel bijvoorbeeld wat jouw motivatie is om geld op te halen voor Alzheimer Nederland, wat je doel is en naar welk streefbedrag je toe werkt. Voorbeeldtekst:

“Beste <naam>,

Zoals je misschien wel weet, <licht hier jouw persoonlijke link met dementie toe>. Uiteindelijk wil ik ook een toekomst zonder dementie. Om dat mogelijk te maken, is dementieonderzoek hard nodig. Daarom haal ik geld op voor Alzheimer Nederland.

Ik zou het fantastisch vinden als ik met mijn collectebus <X bedrag> ophaal. Help jij mij mee dit doel te bereiken? Of je nou besluit een grote of kleine bijdrage te doen: alles helpt. Je kunt zelf bepalen hoeveel je geeft. Namens alle mensen met dementie, hun mantelzorgers, zorgmedewerkers, onderzoekers en nog veel meer betrokkenen, ontzettend bedankt!”

Tip 3: Go social!

Tevreden met je persoonlijke bericht? Verspreid deze dan ook op je sociale netwerken, zoals op Facebook, X (Twitter), Instagram, TikTok en/of LinkedIn. Kopieer en plak je bericht (inclusief je persoonlijke link) om je bericht te delen.

Tip 4: Deel je WhatsAppje in een groepsapp

Zo bereik je ineens een grote groep mensen van je vriendengroep, de buurt, je kerk, jaarclub of sportvereniging. Bedank ook in die groepsapp als iemand gedoneerd heeft; dat werkt vaak erg stimulerend voor de rest!

Tip 5: Herhaal, herhaal, herhaal...

Niet iedereen zal direct overgaan tot een donatie. Plaats je berichtje op WhatsApp en je sociale netwerken gerust meer dan één keer. Pas dan elke keer het stukje tekst, je motivatie om te collecteren voor het Alzheimer Nederland wel een beetje aan. Dan geef je jouw vrienden en bekenden iedere keer een andere reden om toch geld te doneren.

Een andere optie is om een vriendelijke reminder te sturen. Bijvoorbeeld:

"Heb je mijn online collectebus al gezien? Voel je niet verplicht om te doneren in mijn bus, maar ik zou het wel heel leuk vinden als je dat doet! Want alleen samen kunnen we dementieonderzoek mogelijk maken. Of heb je al een bijdrage gegeven? Super! Dan wil ik je hierbij graag hartelijk bedanken!"

Tip 6: Vraag je netwerk om je berichtje te delen

Om ervoor te zorgen dat nog meer mensen geld in je online collectebus doen, kun je hen vragen in je berichtje van WhatsApp of andere sociale netwerken om je bericht te delen met hun familie en vrienden.

Tip 7: Deel je online collectebus per mail

Naast Whatsapp, Social Media kun je je berichtje ook via email verspreiden. Zo bereik je ook de mensen die bijvoorbeeld niet op Facebook zitten. Ook heb je in een mail meer ruimte om je oproep eigen te maken. Kopieer de link uit de Alzheimer Collecte App of je WhatsApp-tekst, inclusief de link om te doneren, in een e-mailbericht en pas de tekst aan. Zorg er wel voor dat de link ongewijzigd blijft en er geen punt (.) achter de link staat.

Extra tip: zet de link naar je collectebus/collectepagina in je e-mailhandtekening!

Tip 8: Mijlpaal behaald? Deel 't!

Hoeveel % van je streefbedrag heb je behaald? Zit je op de helft? Laat weten hoe blij je hiermee bent! En bedank alle mensen die al hebben gedoneerd. Zij verdienen een beetje speciale aandacht. Want mede dankzij hun bijdrage gaat het je lukken om het streefbedrag te behalen.

Tip 9: Laat je vrienden op Facebook weten dat je collecteert! Dat doe je met het speciale Alzheimer Nederland-kader

Wist je dat je in je profielfoto van Facebook een speciaal Alzheimer Nederland-kader kunt plaatsen? Met dit kader laat je zien dat je collecteert voor dementieonderzoek. Zo stel je het kader in:

1. Ga naar je eigen Facebook-pagina

2. Klik op je profielfoto > bijwerken

3. Klik op 'Kader toevoegen'

4. Zoek naar 'Alzheimer Nederland'.

5. Kies ‘Ik collecteer’ en klik op 'Als profielfoto gebruiken'.

Tip 10: Maak ook gebruik van onze posters hieronder

Collectant worden?

Dankzij de jaarlijkse collecte in november kan Alzheimer Nederland onderzoek financieren waardoor een toekomst zonder dementie elk jaar een stapje dichterbij komt. Duizenden collectanten helpen jaarlijks mee om geld in te zamelen. Help je ook mee?