1. De voornaamste vraag: gaat de collecte door?

Onze collecte gaat ‘gewoon’ door!

De collecte van Alzheimer Nederland van 1 tot en met 7 november gaat door. Dementie stopt niet zonder onze inzet! Uw bijdrage aan de oplossing is nu meer dan ooit nodig, zodat we de financiering van wetenschappelijk onderzoek voort kunnen blijven zetten.

De coördinator, organisator of collectant kan zelf kiezen voor de vorm waar hij of zij zich het meest prettig bij voelt. Er zijn namelijk twee manieren waarop u kunt collecteren. De mobiele collecte via WhatsApp of aan de deur met de collectebus. Wij zijn ervan overtuigd dat ook aan de deur we met elkaar nog steeds een veilige en verantwoorde collecte kunnen organiseren. Maar we laten de keuze uiteraard aan u. Als u nog vragen heeft of andere mogelijkheden wilt bespreken, dan kunt u uiteraard contact opnemen met de relatiebeheerder.

Hieronder leggen wij uit op basis van welke overwegingen wij overtuigd zijn van een veilige en verantwoorde huis-aan-huis collecte.

Zowel voor de collectant als de gever geldt:

 1. Er gelden vanuit de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet (ingangsdatum 14 oktober) geen restricties, noch beperkingen ten aanzien van het collecteren aan de deur.
 2. De collectant collecteert te voet, in het algemeen in de eigen en/of omliggende straten. Hierdoor vinden geen reisbewegingen plaats.
 3. Collecteren vindt plaats in de buitenlucht, waarvan bewezen is dat de kans op besmetting minimaal is.
 4. Aan de deur kan simpel minimaal 1,5 meter afstand in acht worden genomen. De afstand die nodig is om besmetting te voorkomen. De gever kan zonder contact te maken met de collectebus het geld in de bus doen. Tevens bestaat de mogelijkheid voor contactloos doneren via iDEAL QR-code op de bus.

AN heeft een speciale instructievideo voor collectanten gemaakt met uitleg hoe u op 1,5 meter afstand en contactloos op een veilige manier kunt collecteren.

Specifiek voor de plaatselijke organisatoren van de collectes:

 1. De bus- en materialenoverdracht kan op 1,5 meter afstand plaatsvinden, buiten voor de deur. Idem ondertekening voor overdracht bus. U kunt zelf bepalen of u hierbij een mondkapje en handschoenen wenst te dragen. Wij adviseren u in ieder geval voor én na de overdracht uw handen te desinfecteren.
 2. Na inlevering van de bussen door de collectant, blijven de bussen drie dagen staan voordat deze  geteld worden. Als er al risico zou zijn voor virusoverdracht via het geld, dan is dat na drie dagen uitgesloten.
 3. Het tellen van het geld wordt door twee personen gedaan maar met in achtneming van de 1,5 meter. U kunt zelf bepalen of het voor u prettiger voelt om hierbij een mondkapje en handschoenen te dragen.

Als u het wenst, dan kunt u als organisator achteraf eventuele kosten voor een mondmasker en handschoenen bij Alzheimer Nederland declareren.

2. Hoe collecteer ik veilig?

Er zijn verschillende manieren om veilig te collecteren. De ervaring leert dat huis-aan-huis collecteren met persoonlijk contact de meest succesvolle opbrengst oplevert. Dit kan ook op 1,5 meter en contactloos via iDEAL-QR. Ben je (vanwege het coronavirus) niet in staat om huis-aan-huis te collecteren, dan zijn er diverse goede alternatieven. Hieronder lichten we alle mogelijkheden toe (zie ‘Drie manieren om te collecteren’).

Adviezen en richtlijnen

 • Collecteer alleen

 • Draag bij het aanbellen bij voorkeur een mondkapje 

 • Was je handen voor en na het collecteren
 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten

3. Is het wel veilig om contant geld aan te nemen?

Ja, het is veilig om contant geld aan te nemen. Tijdens het collecteren kom je niet in contact met het geld, want het gaat direct in de collectebus. Verder komt er een speciaal protocol voor de vrijwilligers die het geld gaan tellen.

4. Ik val in de risicogroep, is het wel veilig om te collecteren?

We hebben verschillende manieren om te collecteren. Kijk of één van deze manieren bij je past. Zo niet, vraag dan of iemand in je directe omgeving jouw looproute wil overnemen. Lukt dit niet, laat het op tijd weten aan de organisator.

5. Op welke manieren kan ik collecteren?

Er zijn drie manieren om te collecteren:

1. De ‘traditionele’ manier: nu ook met persoonlijke QR-code

Hierbij ga je als collectant langs de deur met de collectebus en vraag je om een gift. Wil je gaan voor een zo hoog mogelijke opbrengst? Kies dan voor deze optie.

 • Zet de bus op de grond en bel aan.
 • Zet twee stappen naar achter, zodat je op minimaal 1,5 meter afstand staat.

Doet er iemand open?

 • Vraag om een gift.
 • Dat kan mobiel, door de persoonlijke iDEAL QR-code op de bus te scannen.
 • Dat kan contant, door geld in de collectebus te stoppen.
 • Bedank de gever. Zodra de deur dicht is kun je de bus weer meenemen.

Doet er niemand open?

 • Doe het niet-thuiskaartje in de brievenbus.

In deze animatievideo leggen we uit hoe het collecteren in coronatijd en met iDEAL QR werkt. 

2. Collecteren met een flyer/ niet-thuiskaartje

Wil je liever geen contant geld aannemen en afstand houden? Dan kun je hiervoor de niet-thuis-kaartjes gebruiken die je van de coördinator hebt gekregen. Dus ook als je liever geen contant geld wilt aannemen, kun je collecteren met behulp van deze flyer.

We hebben een aantal tips op een rijtje gezet om de opbrengst via de kaartjes te vergroten:

 • ​​​​​​Omdat persoonlijk contact erg belangrijk is voor het krijgen van een gift is het beter om aan te bellen bij het flyeren. Bovendien mag je dan ook flyeren bij bewoners die 'ja/nee'- en 'nee/nee'-stickers op de brievenbus hebben zitten. Let wel op de stickers ‘geen collectanten’. Daar mag dit natuurlijk niet.
 • Doe het niet-thuiskaartje in de brievenbus, bel aan en doe twee, drie, vier, vijf, zes….. stappen achteruit. Wat je zelf fijn vindt. Vervolgens vraag je de bewoner of deze een gift wil doen door middel van het scannen van de QR-code op de flyer.
 • Neem eventueel je collectebus mee, dit geeft een vertrouwd gevoel voor de gever.
 • Draag ook jouw keycord met legitimatiebewijs, ook dit draagt bij aan een vertrouwd gevoel.
 • Bel je liever niet aan? Dan kun je de flyers door de brievenbussen doen van jouw looproute. Let er dan op dat je deze niet in een brievenbus doet waarop de 'ja/nee'- en 'nee/nee'-stickers zitten. Alleen de flyer in de bus leidt uiteraard tot minder attentie, maar de onderstaande tips kunnen zeker ook bijdragen aan meer donaties.
 • Zorg dat mensen weten dat het de collecteweek is van Alzheimer Nederland via een artikeltje in de lokale media, zie hierbij een voorbeeld.
 • Deel de aankondiging in eventuele lokale Facebookgroepen.
 • Hang posters op plekken waar mensen nu nog komen, zoals winkelcentra: A4-poster en A3-poster. Jouw coördinator heeft ook een exemplaren in bezit. Vraag daar anders naar.
 • Ondersteun de actie met de niet-thuiskaartjes via het collecteren via WhatsApp, juist ook via Facebookgroepen. Je deelt hierbij je eigen link.

  3. ​​​​​​​Online collecteren

Naast fysiek collecteren, kun je ook online collecteren. Dit kan op twee manieren:

 • Maak nu alvast een online collectebus aan en deel deze met vrienden en bekenden tijdens onze collecteweek van 1 tot 7 november.
   
 • Collecteer met je mobiel via WhatsApp en Facebook. In de week voor de collecte ontvang je van Alzheimer Nederland een uitnodiging via jouw smartphone of e-mail. Je kunt dan starten met het collecteren via Whatsapp en Facebook. Je kunt precies zien hoeveel jij hebt opgehaald én hoeveel er bij jou in de wijk/gemeente is ingezameld. 
  We hebben dan wel jouw mobiele nummer en/of e-mail nodig. Check bij jouw organisator of hij deze gegevens in zijn bezit heeft. Of mail anders je volledige gegevens (NAW) naar collecte@alzheimer-nederland.nl

In deze animatievideo leggen we uit hoe het collecteren met mobiel werkt. 

6. Hoe tel ik het geld op een veilige manier? (Vraag voor coördinatoren)

 • Tel alle bussen met twee mensen. Tel bij voorkeur met dezelfde persoon. Indien dit niet mogelijk is, beperk het aantal mede-tellers tot een minimum.
 • Houdt hierbij minimaal 1,5 meter afstand en draag beide een mondkapje.
 • Was je handen voordat je het geld gaat tellen.
 • Maak de bussen schoon met vochtige reinigingsdoekjes.
 • Leeg de bussen en tel het geld.
 • Bewaar het getelde geld in een bus, tas of doos.
 • Was na het tellen je handen.

Per bus tellen blijft, ook in coronatijd, een vereiste. Hierbij hoort ook een door twee personen getekend telbriefje. Contant geld is, mócht het al besmet zijn geweest, na maximaal drie dagen in een collectebus vrij van eventuele virussen (RIVM). Laat de bus dus voor de zekerheid drie dagen staan.

7. Hoe deel ik de collectematerialen op een veilige manier uit aan de collectanten in mijn wijk? (Vraag voor coördinatoren)

Voor het uitdelen van de collectematerialen kies je uit langs brengen of laten ophalen.

Langs brengen

 • Zet het tasje met materialen neer op de grond en bel aan.
 • Zet twee stappen naar achter, zodat je op minimaal 1,5 meter afstand staat.
 • De collectant kan de spullen zo gerust pakken. 

Laten ophalen

 • Prik één of meerdere avonden en deel deze in tijdsblokken op per collectant. 
 • Geef aan de collectanten door op welk tijdstip zij hun materialen kunnen ophalen.
 • Geef hierbij de instructie dat zij alleen komen.
 • Houd tijdens het bezoek 1,5 meter afstand.
 • De collectant kan de spullen zo gerust pakken.

8. Hoe blijf ik op de hoogte van de laatste richtlijnen over het collecteren in een 1,5 meter samenleving?

Stichting Collecteplan heeft de belangrijkste richtlijnen op een rijtje gezet. Deze richtlijnen worden steeds aangepast op basis van de ontwikkelingen.

Collectant worden?

Dankzij de jaarlijkse collecte in november kan Alzheimer Nederland onderzoek financieren waardoor een toekomst zonder dementie elk jaar een stapje dichterbij komt. Duizenden collectanten gaan elk jaar langs de deur of de straat op om geld in te zamelen. Help je ook mee?

Ja, ik word collectant!

Meer lezen

Collectebus met iDEAL QR-code

Ook dit jaar worden alle bussen voorzien van een QR-code. Hiermee kunnen mensen ook met hun mobiele telefoon geld geven, via iDeal. Een mooi alternatief voor als er geen kleingeld in huis is! Lees verder >

Waarom Frank van der Lende collecteert

3FM radiomaker Frank van der Lende collecteert dit jaar in Hilversum voor Alzheimer Nederland. Waarom? Om zijn verdriet een plek te geven. Lees verder >

Mooie verhalen van andere collectanten

Maak kennis met mede-collectanten Marie-Louise, Frans en Lisette. Allemaal bijzondere vrijwilligers, net als jij, die ieder hun eigen redenen hebben om te collecteren. Lees verder >