1. De voornaamste vraag: gaat de collecte door?

Ja, de collecte gaat door. Wij zijn volop bezig met de voorbereidingen. We houden daarbij de situatie nauwlettend in de gaten, zoals de aangekondigde regionale maatregelen die vrijdag 18 september aangekondigd worden. Inmiddels heeft de collecte van KWF Kankerbestrijding, Prinses Beatrix Spierfonds en de Nierstichting plaatsgevonden. De collectanten kregen veel positieve reacties. Ervaring is dat collecteren goed mogelijk is rekening houdend met de 1,5 meter regels.

2. Hoe collecteer ik veilig?

Er zijn verschillende manieren om veilig te collecteren. De ervaring leert dat huis-aan-huis collecteren met persoonlijk contact de meest succesvolle opbrengst oplevert. Dit kan ook op 1,5 meter en contactloos via iDEAL-QR. Ben je (vanwege het coronavirus) niet in staat om huis-aan-huis te collecteren, dan zijn er diverse goede alternatieven. Hieronder lichten we alle mogelijkheden toe (zie ‘Drie manieren om te collecteren’).

Adviezen en richtlijnen RIVM

 • Collecteer alleen

 • Was je handen voor en na het collecteren
 • Houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen
 • Blijf thuis bij verkoudheidsklachten

Protocol van Stichting Collecteplan
De collecterende fondsen, vertegenwoordigd door Stichting Collecteplan, stelden gezamenlijk een collecteprotocol op voor het collecteren, rekening houdend met de anderhalvemeter-samenleving. Uiteraard hopen wij dat in november weer ‘gewoon’ gecollecteerd kan worden. Mocht dat onverhoopt niet zo zijn dan zullen we het protocol, met daarin verschillende scenario’s, volgen waarbij de gezondheid van alle collectevrijwilligers en de mensen aan de deur voorop staat. Welk scenario ingezet wordt is afhankelijk van de maatregelen die op dat moment gelden.

3. Is het wel veilig om contant geld aan te nemen?

Ja, het is veilig om contant geld aan te nemen. Tijdens het collecteren kom je niet in contact met het geld, want het gaat direct in de collectebus. Verder komt er een speciaal protocol voor de vrijwilligers die het geld gaan tellen.

4. Ik val in de risicogroep, is het wel veilig om te collecteren?

We hebben verschillende manieren om te collecteren. Kijk of één van deze manieren bij je past. Zo niet, vraag dan of iemand in je directe omgeving jouw looproute wil overnemen. Lukt dit niet, laat het op tijd weten aan de organisator.

5. Op welke manieren kan ik collecteren?

Er zijn drie manieren om te collecteren:

 1. De ‘traditionele’ manier: nu ook met persoonlijke QR-code

Hierbij ga je als collectant langs de deur met de collectebus en vraag je om een gift. Wil je gaan voor een zo hoog mogelijke opbrengst? Kies dan voor deze optie.

 • Zet de bus op de grond en bel aan.
 • Zet twee stappen naar achter, zodat je op minimaal 1,5 meter afstand staat.

Doet er iemand open?

 • Vraag om een gift.
 • Dat kan mobiel, door de persoonlijke iDEAL QR-code op de bus te scannen.
 • Dat kan contant, door geld in de collectebus te stoppen.
 • Bedank de gever. Zodra de deur dicht is kun je de bus weer meenemen.

Doet er niemand open?

 • Doe het niet-thuiskaartje in de brievenbus.

In de eerste week van september verwachten we een animatievideo gereed te hebben. Hierin leggen we uit hoe het collecteren in coronatijd en met iDEAL QR werkt. We zullen de video op onze website plaatsten.

 1. Collecteren met een flyer/ niet-thuiskaartje

Wil je liever geen contant geld aannemen en afstand houden? Dan kun je hiervoor het niet-thuis-kaartje gebruiken. Dus ook als je liever geen contant geld wilt aannemen, kun je collecteren met behulp van deze flyer.

 1. Doe het niet-thuiskaartje in de brievenbus, bel aan en doe twee stappen achteruit.
 2. Vervolgens vraag je de bewoner of deze een gift wil doen door middel van het scannen van de QR-code op de flyer.

Tip: neem je collectebus mee, dit geeft een vertrouwd gevoel voor de gever.

Omdat persoonlijk contact erg belangrijk is voor het krijgen van een gift is het beter om aan te bellen bij het flyeren. Bovendien mag je dan ook flyeren bij bewoners die 'ja/nee'- en 'nee/nee'-stickers op de brievenbus hebben zitten. Let wel op de stickers ‘geen collectanten’. Daar mag dit natuurlijk niet.

Bel je liever niet aan? Dan kun je de flyers door de brievenbussen doen van jouw looproute. Let er dan op dat je deze niet in een brievenbus doet waarop de 'ja/nee'- en 'nee/nee'-stickers zitten.

 1. Online collecteren

Naast fysiek collecteren, kun je ook online collecteren. Dit kan op twee manieren:

 • Maak nu alvast een online collectebus aan en deel deze met vrienden en bekenden tijdens onze collecteweek van 1 tot 7 november.
   
 • Collecteer met je mobiel via WhatsApp en Facebook. In de week voor de collecte ontvang je van Alzheimer Nederland een uitnodiging via jouw smartphone of e-mail. Je kunt dan starten met het collecteren via Whatsapp en Facebook. Je kunt precies zien hoeveel jij hebt opgehaald én hoeveel er bij jou in de wijk/gemeente is ingezameld. 
  We hebben dan wel jouw mobiele nummer en/of e-mail nodig. Check bij jouw organisator of hij deze gegevens in zijn bezit heeft. Of mail anders je volledige gegevens (NAW) naar collecte@alzheimer-nederland.nl

In de eerste week van september verwachten we een animatievideo gereed te hebben. Hierin leggen we hoe het collecteren met mobiel werkt. We zullen de video op onze website plaatsten.

6. Hoe tel ik het geld op een veilige manier? (Vraag voor coördinatoren)

 • Tel alle bussen met ten minste twee mensen.
 • Was je handen voordat je het geld gaat tellen.
 • Maak de bussen schoon met vochtige reinigingsdoekjes.
 • Leeg de bussen en tel het geld.
 • Bewaar het getelde geld in een bus, tas of doos.
 • Was na het tellen je handen.

Per bus tellen blijft, ook in coronatijd, een vereiste. Hierbij hoort ook een door twee personen getekend telbriefje.

7. Hoe deel ik de collectematerialen op een veilige manier uit aan de collectanten in mijn wijk? (Vraag voor coördinatoren)

Voor het uitdelen van de collectematerialen kies je uit langs brengen of laten ophalen.

Langs brengen

 • Zet het tasje met materialen neer op de grond en bel aan.
 • Zet twee stappen naar achter, zodat je op minimaal 1,5 meter afstand staat.
 • De collectant kan de spullen zo gerust pakken. 

Laten ophalen

 • Prik één of meerdere avonden en deel deze in tijdsblokken op per collectant. 
 • Geef aan de collectanten door op welk tijdstip zij hun materialen kunnen ophalen.
 • Geef hierbij de instructie dat zij alleen komen.
 • Houd tijdens het bezoek 1,5 meter afstand.
 • De collectant kan de spullen zo gerust pakken.

Collectant worden?

Dankzij de jaarlijkse collecte in november kan Alzheimer Nederland onderzoek financieren waardoor een toekomst zonder dementie elk jaar een stapje dichterbij komt. Duizenden collectanten gaan elk jaar langs de deur of de straat op om geld in te zamelen. Help je ook mee?

Ja, ik word collectant!

Meer lezen

Collectebus met iDEAL QR-code

Ook dit jaar worden alle bussen voorzien van een QR-code. Hiermee kunnen mensen ook met hun mobiele telefoon geld geven, via iDeal. Een mooi alternatief voor als er geen kleingeld in huis is! Lees verder >

Waarom Frank van der Lende collecteert

3FM radiomaker Frank van der Lende collecteert dit jaar in Hilversum voor Alzheimer Nederland. Waarom? Om zijn verdriet een plek te geven. Lees verder >

Mooie verhalen van andere collectanten

Maak kennis met mede-collectanten Marie-Louise, Frans en Lisette. Allemaal bijzondere vrijwilligers, net als jij, die ieder hun eigen redenen hebben om te collecteren. Lees verder >