Verhalen van collectanten

Tijdens de collecteweek gaan duizenden collectanten de straten op. In buurten die ze meestal goed kennen; vol aardige buren en onvergetelijke ontmoetingen. In deze fotoreportage nemen we een kijkje in de straten van drie bijzondere vrijwilligers.

De straat van collectant Emma Polter

Dit wordt voor mij de eerste keer collecteren in deze straat, maar ik heb al wel twee keer eerder gecollecteerd in Utrecht. Vorig jaar kon ik dat niet omdat mijn moeder toen recentelijk was overleden, dus heb ik online gecollecteerd. Mijn moeder is in oktober 2018 gestorven aan Alzheimer en het geeft me zeker voldoening om geld op te halen voor onderzoek, ook al heeft zij er niets meer aan. Er is nog steeds te weinig bekend over de ziekte. Het fijne is dat ze wel weet dat ik gecollecteerd heb. Ik denk dat 80% van de mensen geeft, sommigen geven al het kleingeld dat in huis is. Het is bijzonder om te kunnen doen. Ik wil eigenlijk leeftijdsgenoten aanzetten om ook te gaan collecteren, ze kunnen dan net als ik met bijvoorbeeld een huisgenootje lopen. Nu heb ik een goed verhaal om ze te overtuigen.”

De straat van collectant Dieudonnee Ostiana

"Dit jaar collecteer ik voor het eerst voor Alzheimer Nederland, mijn moeder heeft me hiervoor opgegeven. Twee jaar geleden is mijn vader overleden aan deze mensonterende ziekte. Hij heeft er zeven jaar aan geleden en het was vreselijk om te zien hoe hij veranderde in een vreemde voor mij. Ik ben grotendeels binnen het koninkrijk van Nederland opgevoed en op de eilanden heeft men nog veel moeite met praten over deze ziekte. Het is nog taboe daar. Je bent niet ‘gek’ wanneer je dingen begint te vergeten. Dit is een extra reden voor mij om te collecteren. Sinds de ziekte mijn vader is overkomen ben ik er meer en meer over gaan lezen. Nu weet ik dat het werkelijk iedereen kan overkomen, ook jonge mensen. Dat vind ik zo erg en daarom zet ik mij er graag voor in.”

De straat van collectant Wim Smit

Mijn broer had al vrij vroeg Alzheimer en daardoor moest hij naar een verpleeghuis. Toen hij daar eenmaal zat kwamen er ook nog twee zwagers van mij daar te wonen. De rottigste periode is als je zelf weet dat het geen gewone vergeetachtigheid is. Ik ben er zelf ook best bang voor, ik lijk namelijk erg op mijn broer. De dame in het dorp die alles rondom de collectes organiseert dacht toen: Die meneer Smit wil vast wel collecteren. En gelijk had ze, dat wilde ik zeker. Inmiddels is dat alweer tien jaar geleden. Onderhand ken ik de mensen wel in de straat en zij mij. Men zegt geregeld: Oh Alzheimer, daar geef ik wel aan. Ik heb ook wel eens meegemaakt dat ik zei dat ik kwam collecteren voor Alzheimer Nederland. Dan draaide men zich om tijdens het weglopen en zei: Voor welk doel kwam u ook alweer?”

Wil je ook collecteren?

Ben je enthousiast geworden over de verhalen van deze collectanten en wil je ook gaan collecteren? Voor de collecteweek van 2020 hebben we nog collectanten nodig.

Lees meer over collecteren

Meer lezen

Nieuw: collectebus met iDEAL QR-code
Dit jaar worden alle bussen voorzien van een QR-code. Hiermee kunnen mensen ook met hun mobiele telefoon geld geven, via iDeal. Een mooi alternatief voor als er geen kleingeld in huis is! Lees verder >
 

Tips en misverstanden over collecteren
Ga je dit jaar ook meelopen als collectant? Lees alvast 10 collectetips en een aantal misverstanden over collecteren. Lees verder >
 

Lees waarom Frank van der Lende collecteert
Collecteren is nog steeds een heel goede manier om geld voor onderzoek op te halen. Zelf ga ik dit jaar in Mediastad Hilversum op pad voor de collecte. Ik doe het graag! Lees verder >