Coloriet waardeert initiatief dementievriendelijk dronten

Gemeente Dronten wil een dementievriendelijke samenleving zijn. De hele raad ondersteunde afgelopen donderdag de VVD motie. Aanleiding hiervoor is dat dementie de snelst groeiende doodsoorzaak is en waarvoor helaas nog steeds geen medicijn is gevonden. Een bezoek van de VVD aan het Pluspunt in Swifterbant, waar Coloriet een dagcentrum heeft voor mensen met geheugenproblematiek, bevestigde de noodzaak voor het initiatief.   
 
Aukje Reinders, bestuurder bij zorgorganisatie Coloriet heeft waardering voor deze stap van de gemeente Dronten. “We moeten als samenleving naast en om de inwoners heen gaan staan die met de nare ziekte dementie te maken krijgen, ook hun familie.” Velen zijn pioniers en hebben Biddinghuizen, Dronten en Swifterbant gemaakt tot wat het nu is. Het is belangrijk dat de taboe wordt doorbroken. Het gaat ons eigenlijk allemaal aan, want 1 op de 5 mensen krijgt later dementie.

De helft in beeld

In de gemeente Dronten zijn nu ongeveer 600 inwoners die dementie hebben. Dat vertelt Roel Mulder, verpleegkundig specialist ouderengeneeskunde bij Coloriet de Regenboog en veelvuldig spreker bij het Alzheimer Café. “De schatting is dat dit aantal in 2020, dus over vier jaar, al 700 is en in 2040 zo’n 1500 mensen. Een verdubbeling.” Bij de huidige zorgaanbieders (naast de wijkzorg, woonzorgcentrum en dagcentrum van Coloriet ook andere thuiszorgorganisaties en dagopvangcentra) zijn ongeveer 300 cliënten in beeld. Dit betekent dat de andere helft eigenlijk geen goede ondersteuning krijgt. 

Handen ineenslaan 

“Wij merken in de praktijk dat mantelzorgers tegen veel onbegrip aan lopen en daardoor veel stress ervaren en dan dreigt sociaal isolement. Wij worden er bij geroepen via de huisarts als de situatie escaleert”, aldus Roel Mulder. Het is belangrijk dat betrokkenen de route kennen tijdens het traject. Door de handen ineen te slaan, kunnen we naast ze lopen, zodat men ondersteuning krijgt wanneer nodig. Zo kunnen we crisisopname voorkomen. Vaak horen wij: “Had ik het maar eerder geweten.”

Thuis wonen nog lang verantwoord met ondersteuning

Coloriet is voor thuis wonen. Roel Mulder: “Als er voor mensen met dementie voldoende dagopvang mogelijkheden zijn, is thuis wonen nog lang verantwoord mogelijk.” Bovendien zijn er hulpmiddelen als domotica, zodat iemand die bijvoorbeeld van fietsen houdt er nog steeds op uit kan. Hierbij is ondersteuning voor de mantelzorgers ook belangrijk. Dit alles kan met huishoudelijke hulp of wijkzorg, maar ook met een luisterend oor bij Steunpunt Mantelzorg in De Meerpaal of het Alzheimer Café. 

Nieuw concept in aanvraag bij gemeente

Als thuis wonen echt niet meer gaat, dan biedt Coloriet veilige woonomgeving, zowel kleinschalig als grootschalig. Aukje Reinders: “Graag willen wij in Dronten ook een tussenvorm realiseren. Wij hebben samen met projectontwikkelaar Coresta hiervoor een concept ontwikkeld, waarvan de aanvraag bij de gemeente is ingediend.” 

Scholing van medewerkers

De gemeente kan vanuit haar eigen rol als uitvoerder van de WMO niet alleen een bijdrage leveren aan de ondersteuning maar ook aan kennisoverdracht doen. Coloriet wil met haar casemanagers dementie, in Dronten zijn dat Mariette Baarsen en Ilse Bouma, actief meedenken en scholing verzorgen aan medewerkers van de gemeente of bedrijven om zo meer bekendheid te geven aan dementie en hoe je met dementerende mensen omgaat. Zodat zij mee kunnen doen in de samenleving.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door