De Dementiemonitor Mantelzorg

De Dementiemonitor Mantelzorg

Alzheimer Nederland behartigt de belangen van mensen met dementie én hun mantelzorger. Om goed beleid te voeren is de mening van de mantelzorger onmisbaar. Daarom neemt Alzheimer Nederland met regelmaat een dementiemonitor af.

Deze monitor is een vragenlijst, beschikbaar als digitale en papieren versie. De vorige versie kwam in 2016 uit en werd ingevuld door 3.400 mantelzorgers. De belangrijkste conclusie was dat één op de zes mantelzorgers zwaar is overbelast. Een toename ten opzichte van de peiling in 2012. Alzheimer Nederland heeft met dit gegeven twee jaar geleden veel de publiciteit gezocht om het te voeren beleid door de overheid – met succes – te beïnvloeden.

Ook dit jaar komt er weer een dementiemonitor. De vragenlijst gaat over de behoeften en ervaringen van mantelzorgers in de zorg voor de naaste met dementie. Dit geldt uiteraard voor de thuissituatie, maar ook als de persoon met dementie in een verzorgingshuis, verpleeghuis of andere zorginstelling woont (zoals een kleinschalige woonvorm). Het invullen van de lijst kost 15 à 20 minuten.

De digitale versie en meer informatie over de dementiemonitor is te vinden op www.dementiemonitor.nl. Vult u liever de papieren versie in? Dan kunt u deze opvragen per mail.

De vragenlijsten kunnen tot 1 juni 2018 ingevuld worden. Vanuit Alzheimer Nederland hopen we dat zoveel mogelijk mantelzorgers de monitor zullen. Zodra de resultaten voor de regio Midden-Brabant bekend zijn, worden deze uiteraard in de nieuwsbrief gedeeld.

Dit nieuwsbericht is gepubliceerd door