Deelname onderzoek – BI 409306; Trial 1289.7

Deelnemers gezocht voor medicijnonderzoek behandeling milde ziekte van Alzheimer

Het Brain Research Centrum (BRC) in Amsterdam is op zoek naar mensen met een milde vorm van de ziekte van Alzheimer voor deelname aan een onderzoek naar het effect en de veiligheid van een nieuw onderzoeksmiddel tegen de ziekte van Alzheimer, 'BI 409306' genaamd.


Doel van het onderzoek
Met dit onderzoek -een zogenaamd fase II onderzoek- hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de effecten, veiligheid en bijwerkingen van een nieuw medicijn genaamd BI 409306. Onderzoekers hopen dat dit middel de communicatie tussen hersencellen kan verbeteren. Zo hopen ze dat het middel problemen met bijvoorbeeld het geheugen, de concentratie en het uitvoeren van taken door de ziekte van Alzheimer kan verminderen.

Wat houdt het onderzoek in?
In ongeveer vier tot vijf maanden bezoekt u acht tot tien maal het onderzoekscentrum. Het onderzoek is opgedeeld in drie stadia;

 • Selectie: Tijdens een bezoek aan het onderzoekscentrum wordt bepaald of u voldoet aan de onderzoekscriteria en of uw gezondheid deelname aan het onderzoek toelaat.
 • Onderzoek: Hierbij gaat u het onderzoeksmiddel gebruiken. Tijdens de behandeling van 12 weken bezoekt u vijf tot zeven keer het onderzoekscentrum.
 • Controle: Een maand na het onderzoek bezoekt u één keer het onderzoekscentrum voor controle.


Tijdens de bezoeken neemt u deel aan verschillende (lichamelijke) onderzoeken, zoals bloedonderzoeken, geheugentesten, vragenlijsten en een MRI-hersenscan (indien niet recent gedaan).

Wie kan deelnemen?

 • Mensen met een leeftijd van 55 tot en met 85 jaar. Patiënten die ouder zijn dan 85 jaar mogen meedoen, maar alleen als de onderzoeksarts de algehele gezondheid acceptabel vindt.
 • Mensen met een milde vorm van de ziekte van Alzheimer. De diagnose moet door een arts zijn gesteld.
 • Mensen die niet (eerder) behandeld werden met alzheimermedicatie
  (acetylcholinesteraseremmers of memantine).
 • Mensen die een MRI-scan willen ondergaan in het kader van het onderzoek.
 • Mensen met een naaste of mantelzorger die u tijdens de bezoeken aan het onderzoekscentrum kan vergezellen en o.a. vragen over uw gezondheid en functioneren kan beantwoorden.
 • Mensen die voldoen aan de overige voorwaarden voor deelname aan de studie. Dit zal bekeken worden door de onderzoeker van BRC in Amsterdam.


Onkostenvergoeding
Voor sommige onderzoeksdagen krijgt u een vergoeding van 35 euro, als compensatie voor uw tijd en inspanning (totaal maximaal 175 euro.) Daarnaast worden alle onkosten, waaronder reis-, en maaltijdkosten, voor u en uw partner vergoed.

Meer informatie en deelname
Als u vragen hebt over het onderzoek kunt u contact opnemen met:
Het Brain Research Centrum, te Amsterdam
Tel: 020 - 301 71 70
info@brainresearchcenter.nl

Aanmelden
Als u zich (vrijblijvend) wilt aanmelden, kan dit via het aanmeldformulier. De onderzoekers nemen dan contact met u op en geven u dan uitgebreide informatie over het onderzoek. Op basis van deze informatie kunt u beslissen of u zich wilt aanmelden voor het onderzoek.