Deelname onderzoek – Financiën met dementie

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar financiële beslissingen met dementie

Voor een onderzoek naar het nemen van financiële beslissingen met dementie zijn onderzoekers uit Groningen op zoek naar mensen met de ziekte van Alzheimer en mensen met Milde Cognitieve Stoornissen (MCI)

Doel van het onderzoek
Het nemen van financiële beslissingen, zoals het doen van boodschappen of het sparen voor pensioen, is van groot belang in ons dagelijks leven. Het nemen van beslissingen is echter een zeer complex proces, zeker voor mensen met dementie. Met dit onderzoek proberen we dit proces beter te begrijpen. Zo kan dit onderzoek in de toekomst bijdragen aan betere ondersteuning op dit gebied.

Wie kan deelnemen?
Mannen en vrouwen van 45 jaar of ouder, die voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • Door een arts is één van de volgende diagnoses bij u gesteld:
  • 'Milde Cognitieve Stoornissen' (ook wel MCI genoemd).
  • Ziekte van Alzheimer (deze diagnose is in de afgelopen drie jaar bij u gesteld). > U woont zelfstandig.
 • Woonachtig in Nederland
 • Of u voldoet aan de overige voorwaarden voor deelname aan het onderzoek zal bekeken worden door een van de onderzoekers van het UMCG/ de RUG.

Wat houdt het onderzoek in?
Voor dit onderzoek vragen wij u enkele vragenlijsten thuis in te vullen. Daarnaast vragen wij uw deelname aan een aantal vragen en opdrachten (neuropsychologisch onderzoek). Hiermee meten we uw aandacht, geheugen, het houden van overzicht, en hoe u financiële beslissingen maakt. Het onderzoek vindt eenmalig plaats in het UMCG of bij u thuis. Het totale onderzoek duurt ongeveer 4 uur.

Deelname aan dit onderzoek zal geen gevolgen hebben voor uw persoonlijke situatie. De uitkomsten hebben kortom geen invloed op de financiële beslissingen die u mag nemen.

Onkostenvergoeding
Deelname aan het onderzoek is vrijwillig. Onkosten, zoals reis- en parkeerkosten, kunnen in overleg vergoed worden.

Contact
Heeft u interesse om deel te nemen en wilt u graag meer informatie ontvangen? Of heeft u aanvullende vragen? Dan kunt u contact opnemen met:

 • drs. Dorien Bangma
  Afdeling Neuropsychologie
  Rijksuniversiteit Groningen
  e-mail: FDMproject@rug.nl
  telefoon: 050 - 363 6212

Uitvoering
Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG)