Deelname onderzoek – Souvenaid_NL-ENIGMA

Deelnemers gezocht: Onderzoek naar het effect van medische voeding

Onderzoekers van het Alzheimercentrum Amsterdam in Amsterdam zijn op zoek deelnemers met een milde cognitieve stoornis (MCI) of beginnende dementie door de ziekte van Alzheimer voor een onderzoek naar het effect van de medische voeding 'Souvenaid®' op de hersenactiviteit.

Doel van het onderzoek

'Souvenaid®' bestaat uit een specifieke combinatie van voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vetzuren. Tijdens het onderzoek wordt gekeken naar het effect van deze voedingsstoffen op de hersenactiviteit van mensen met MCI en beginnende ziekte van Alzheimer.

Wie kan meedoen

  • Mannen en vrouwen;
  • Tussen de 50 en 85 jaar oud;
  • Met de diagnose ‘milde cognitieve stoornis’ (MCI) of beginnende dementie door de ziekte van Alzheimer;
  • Met een naaste / mantelzorger die u tijdens de bezoeken aan het Alzheimercentrum Amsterdam kan vergezellen;
  • Die voldoen aan de overige voorwaarden voor deelname aan het onderzoek. Dit zal worden bekeken door de onderzoekers van het Alzheimercentrum Amsterdam.

Wat houdt het onderzoek in?

In ruim een half jaar tijd bezoekt u driemaal het Alzheimercentrum Amsterdam in Amsterdam:

  • Tijdens het eerste bezoek wordt bepaald of u voldoet aan de voorwaarden voor deelname aan de studie. Als dit zo is, mag u binnen een maand beginnen met het onderzoek.
  • De onderzoeksperiode bedraagt een half jaar. In deze periode drinkt u iedere ochtend de onderzoeksdrank naast uw gewone ontbijt. Deze onderzoeksdrank is Souvenaid of een placebodrank, dit hangt af van een loting (50% kans). Tijdens het onderzoek weten u en de onderzoekers niet of u de echte drank heeft of de placebodrank, die er precies hetzelfde uitziet en hetzelfde smaakt.
  • De onderzoeksperiode wordt voorafgegaan en afgesloten met een bezoek aan het Alzheimercentrum Amsterdam in Amsterdam. Tijdens deze bezoeken neemt u deel aan verschillende (lichamelijke) onderzoeken, zoals bloedonderzoek, een kort neuropsychologisch onderzoek en hersenscans (een MRI-scan en een PET-scan).

Onkostenvergoeding

Deelname is kosteloos. Alle reiskosten die u maakt - inclusief parkeerkosten - worden vergoed. Als u buiten Amsterdam woont, kunt u de nacht voor de bezoeken overnachten in het VUmc gastenverblijf. De kosten hiervan worden vergoed.

Meer informatie

U kunt vrijblijvend contact opnemen met onderstaande onderzoekers voor extra informatie of om u aan te melden: