Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Wat is dementie in beeld

In deze animatievideo leggen we uit wat dementie is.

Accepteer cookies om de video te kunnen bekijken

Achteruitgang in de hersenen

Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Soms gaan niet de zenuwcellen zelf kapot, maar de verbindingen tussen de cellen. Het is ook mogelijk dat de cellen en de verbindingen het niet meer goed doen. Door deze afname van cellen functioneren de hersenen steeds minder goed. Bij sommige mensen verloopt de achteruitgang heel snel. Anderen kunnen nog jarenlang een redelijk gewoon leven leiden. Uiteindelijk raakt iemand door de gevolgen van dementie erg verzwakt. De persoon sterft dan door een ziekte of infectie (bijvoorbeeld longontsteking) of doordat hij niet meer kan slikken.

Symptomen dementie

In het begin van de ziekte vallen meestal de geheugenproblemen op. Later krijgt de persoon met dementie problemen met denken en taal. Ook kan hij te maken krijgen met veranderingen in karakter en gedrag. Naarmate de ziekte erger wordt, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn eigen leven. Hij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Dagelijkse handelingen worden steeds moeilijker. Lees meer over de symptomen van dementie.

Behandeling dementie

Er bestaan nog geen geneesmiddelen voor de ziekte van Alzheimer en de andere vormen van dementie. Wel zijn er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen. Over de hele wereld wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken, mogelijke preventie en behandeling van dementie. In Nederland doen de Alzheimer Centra veel onderzoek. Lees meer over onderzoek naar dementie.

Risicofactoren en kans op dementie

Een op de vijf mensen krijgt dementie. Bij vrouwen is de kans nog groter: een op de drie vrouwen krijgt tijdens haar leven dementie. Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie. Boven de 90 jaar heeft maar liefst 40 procent van de mensen een vorm van dementie. Nederland telt op dit moment ruim 290.000 mensen met dementie. Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen in 2040 ruim een half miljoen mensen lijden aan dementie. Andere risicofactoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van dementie zijn erfelijke factoren en bepaalde leefstijlgewoonten zoals roken. Lees meer over de risicofactoren en het voorkomen van dementie.

Dementie op jonge leeftijd

Ook op jongere leeftijd kunnen mensen dementie krijgen. Naar schatting zijn er in Nederland 15.000 mensen met dementie die jonger zijn dan 65 jaar. Deze mensen zijn vaak nog werkzaam en hebben soms nog thuiswonende kinderen. Het stellen van een diagnose kan op deze jongere leeftijd erg lang duren. Lees meer over dementie op jonge leeftijd.

Wat is dementie? Een samenvatting

Wat is dementie?

Veelgestelde vragen

  • Wat doet dementie met je lichaam?

    Dementie doet niks met het lichaam direct, maar wel met de hersenen. Gevorderde dementie geeft allerlei lichamelijk problemen, moeilijkheden met lopen en uiteindelijk incontinentie en slikproblemen.

  • Hoe kun je dementie vaststellen of testen?

    Is vergeetachtigheid normaal of is het beginnende dementie? En als het dementie is, hoe zit het dan met de behandeling? Deze vragen kunnen spelen als jij of iemand in jouw omgeving last krijgt van geheugenproblemen en gedragsveranderingen. Het vaststellen van de diagnose alzheimer of een andere vorm van dementie begint met een bezoek aan de huisarts. Is er sprake van dementie, dan volgt behandeling. Soms met medicatie, maar vaak ook niet.

Geheugentest

Maak je je zorgen over je geheugen of dat van een ander? Doe dan de Geheugentest en ontdek hoe het met jouw geheugen gaat. Na afloop ontvang je jouw persoonlijke uitslag met een informatieve brochure passend bij die uitslag.

Brochure 'Is het dementie?'

In de brochure 'Is het dementie?' lees je over de verschijnselen van dementie en wanneer je reden hebt om je zorgen te maken. Ook staat achterin de brochure een test om je eigen geheugen of dat van een ander te testen.