Dementie voorkomen en genezen

Onderzoek naar het voorkomen en genezen van dementie is van levensbelang. Want dementie is een ontwrichtende hersenaandoening en doodsoorzaak nummer één in Nederland (bron: CBS). De afgelopen twintig jaar heeft hersenonderzoek een schat aan kennis en inzichten opgeleverd. Maar een geneesmiddel is nog niet gevonden.

De hersenen zijn het meest complexe orgaan van het menselijk lichaam. Een orgaan dat we pas net beginnen te begrijpen. Hersenaandoeningen als de ziekte van Alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, kennen een complex ziekteproces. Dus kost onderzoek naar het ontstaan en de behandeling van diverse vormen van dementie heel veel tijd en geld.

De urgentie neemt toe

“We lopen twintig jaar achter op kankeronderzoek”, zegt Niels Prins, Alzheimeronderzoeker aan het VU Medisch Centrum, één van de vier Alzheimercentra in Nederland, en directeur van het Brain Research Center. "Dementie eist de meeste levens. Toch steekt het budget voor dementieonderzoek schril af tegen het budget voor andere ziekten." Maar het tij begint wel langzaam te keren, ziet Prins. “Omdat we ouder worden, neemt ook de urgentie toe. In de samenleving groeit de aandacht voor dementie. We begrijpen steeds beter hoe complex en vreselijk deze ziekte is.”

Veelbelovende ontdekkingen

Hersenonderzoek is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Dat stemt hoopvol, zegt Prins. “Twintig potentiële medicijnen zitten in de laatste fase van het onderzoek. Onderzoek is ontzettend belangrijk, want elke studie brengt ons een stap verder.” Met nieuwe technieken als de hersenscan en de ruggenprik kunnen we sneller en nauwkeuriger de diagnose stellen. De huidige medicijnen verminderen de symptomen van de ziekte, maar nieuwe medicijnen moeten in de toekomst de ziekte vertragen of voorkomen. En we weten steeds meer over de oorzaken en de risico’s. “Dementie moet uiteindelijk te genezen en te voorkomen zijn.” Een geneesmiddel gaat er komen, zegt Prins. “Daar ben ik van overtuigd.”

We moeten nú doorpakken

Dus moeten we nú doorpakken. Binnen vijf jaar worden grote doorbraken verwacht in de preventie en behandeling van dementie. Nederland loopt op kop wat betreft innovatief dementieonderzoek. Vijfhonderd onderzoekers houden zich in Nederland bezig met verschillende facetten van dementie. Als we nu investeren, kunnen we dementie over tien jaar voor een deel voorkomen en genezen. Helpt u mee?

Niels-Prins_2017_1.jpg

Dr. Niels Prins 

Stop dementie!

Ja, ik help mee en doneer: