Diagnose en behandeling van dementie

Is deze vergeetachtigheid normaal of is het beginnende dementie? En als het dementie is, hoe zit het dan met de behandeling? Deze vragen kunnen bij u spelen als u of iemand in uw omgeving last krijgt van geheugenproblemen en gedragsveranderingen. Het vaststellen van de diagnose alzheimer of een andere vorm van dementie begint met een bezoek aan de huisarts. Is er sprake van dementie, dan volgt behandeling. Soms met medicatie, maar niet altijd.

Vaststellen van de diagnose

Het vaststellen van dementie gebeurt niet van de een op de andere dag. Vaak gaat er een periode van onzekerheid aan vooraf. De eerste stap richting een diagnose is een bezoek aan de huisarts. Vermoedt de huisarts dat er daadwerkelijk sprake is van dementie, dan verwijst hij door naar een specialist. De specialist stelt uiteindelijk vast of er sprake is van dementie en welke ziekte de dementie veroorzaakt.

Meer over het vaststellen van dementie

Medicijnen tegen dementie

Een medicijn dat dementie geneest is er nog niet. Wel zijn er medicijnen op de markt die de ziekte afremmen en de effecten van dementie verminderen. Deze medicijnen werken bij de ziekte van Alzheimer en enkele andere vormen van dementie. Ook zijn er medicijnen die bepaalde symptomen van dementie kunnen bestrijden, zoals somberheid en slapeloosheid.

Lees meer over medicijnen tegen dementie

Behandeling zonder medicatie

Medicijnen tegen dementie kunnen soms vervelende bijwerkingen hebben. En ze werken niet bij iedereen even goed. Gelukkig zijn er behandelingen zonder de medicatie die een positief effect hebben op dementie en de kwaliteit van leven van de patiënt. Denk bijvoorbeeld aan logopedie, bewegen en het fit houden van het geheugen.

Lees meer over behandeling zonder medicatie

Begeleiding door een casemanager

Iedereen met dementie heeft recht op begeleiding door een casemanager. Een casemanager is persoonlijk begeleider, voor de dementiepatiënt én zijn naasten. De casemanager helpt bij het regelen van zorg, geeft advies en emotionele begeleiding.

Lees meer over begeleiding door een casemanager

Vraag de brochure 'Dementie? En nu?' aan

In nauwe samenwerking met mensen met dementie en mantelzorgers heeft Alzheimer Nederland de brochure ‘Dementie? En nu?' gemaakt. In deze brochure staat veel informatie over dementie en het omgaan hiermee. U vindt er de antwoorden op veel vragen.

 

Vraag de brochure aan