Vaststellen van de diagnose

Het vaststellen van dementie gebeurt niet van de een op de andere dag. Vaak gaat er een periode van onzekerheid aan vooraf. De eerste stap richting een diagnose is een bezoek aan de huisarts. Vermoedt de huisarts dat er daadwerkelijk sprake is van dementie, dan verwijst hij door naar een specialist. De specialist stelt uiteindelijk vast of er sprake is van dementie en welke ziekte de dementie veroorzaakt. De eerste test die wordt gebruikt bij een vermoeden van dementie is de MMSE.

Meer over het vaststellen van dementie
Meer over de MMSE test
 

Wat gebeurt er na de diagnose dementie?

Waar kun je terecht voor zorg? En welke zorg heb je nodig? Er zijn in Nederland veel verschillende instanties die je kunnen helpen. Het kan lastig zijn om een weg te vinden tussen al deze opties. Na de diagnose dementie kan een casemanager dementie je helpen om te bepalen welke zorg nodig is en waar je daarvoor terecht kunt. Soms heet dit een trajectbegeleider of dementieconsulent. Hij wijst jouw als mantelzorger de weg, is een luisterend oor en begeleidt je naaste met dementie. Iedereen met dementie heeft recht op begeleiding door een casemanager. Daarnaast blijft de huisarts een belangrijk aanspreekpunt in de zorg.

Lees meer over de casemanager


 

Behandeling

Dementie is (nog) niet te genezen. Met de juiste behandeling kunnen de achteruitgang en symptomen wel worden geremd. Dit kan soms met medicatie. Daarnaast is er nog veel dat gedaan kan worden om zo goed mogelijk met de ziekte om te gaan. Ook is het van belang te lezen over dementie en het omgaan met iemand met dementie.

Voor  mensen met (beginnende) dementie die thuis wonen zijn er veel mogelijkheden voor opvang, activiteiten en ondersteuning. Denk bijvoorbeeld aan dagopvang, zorgboerderijen en ontmoetingscentra in de wijk.

Lees meer over het omgaan met dementie
 

Medicijnen tegen dementie

Een medicijn dat dementie geneest is er nog niet. Wel zijn er medicijnen op de markt die de ziekte afremmen en de effecten van dementie verminderen. Deze worden soms voorgeschreven bij alzheimer of Lewy Body dementie. Ook zijn er medicijnen die bepaalde symptomen van dementie kunnen bestrijden, zoals somberheid, angst en slapeloosheid.

Lees meer over medicijnen tegen dementie
 

Behandeling zonder medicatie

Medicijnen tegen dementie kunnen soms vervelende bijwerkingen hebben. En ze werken niet bij iedereen even goed. Gelukkig zijn er behandelingen zonder de medicatie die een positief effect hebben op dementie en de kwaliteit van leven van de persoon met dementie. Denk bijvoorbeeld aan bewegen, logopedie, en het zoveel mogelijk (sociaal) actief blijven.

Lees meer over behandeling zonder medicatie
 

Wat is goede zorg?

Zorgverleners hebben afgesproken zich in te spannen om te werken volgens de Zorgstandaard Dementie. In de brochure Zorgstandaard Dementie lees je de tien voorwaarden waaraan goede dementiezorg moet voldoen. Ook staat er in de brochure wat je van zorgverleners mag verwachten.

Lees meer over goede zorg bij dementie

Bestel de brochure Diagnose dementie, en nu?

Wil je meer lezen over dementie, de vormen van dementie, het ziekteverloop en hoe je ermee om kunt gaan? Bestel dan onze gratis brochure Diagnose dementie, en nu?

Per e-mail ontvangen   Per post ontvangen

 

'Na de diagnose'

Heeft je naaste kortgeleden de diagnose dementie gekregen? Waarschijnlijk heb je dan veel vragen. We helpen je in de e-mailreeks ‘Na de diagnose' graag met het vinden van de antwoorden. Meld je aan en je ontvangt elke maand een mail met antwoorden, tips en (h)erkenning. Op dementie.nl/watnu vind je naast de mailreeks ook antwoorden op vele vragen in de eerste fase na een diagnose dementie. 

Alle antwoorden bij de diagnose dementie

Of meld je aan voor de mailreeks

Hulp & Advies

Heb je een vraag, ben je op zoek naar praktische tips over dementie of ben je benieuwd hoe anderen ermee omgaan?