Helaas is er nog geen medicijn dat dementie kan genezen. Wel bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen vertragen of verschijnselen kunnen verminderen. Deze medicijnen werken alleen bij bepaalde vormen van dementie, zoals de ziekte van Alzheimer. Hoe goed de medicijnen werken verschilt per persoon.

Vier medicijnen tegen dementie

Er zijn in Nederland in totaal vier medicijnen tegen dementie op de markt:

Galantamine, rivastigmine en donezepil worden gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer, Parkinson dementie en Lewy body dementie. Bij de ziekte van Alzheimer schrijven artsen deze medicijnen voor bij ‘beginnende tot matig ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer’. Bij Parkinson dementie en Lewy body dementie worden ze in alle stadia van de ziekte gegeven. Memantine werkt alleen bij alzheimer. Artsen schrijven memantine voor bij ‘een matige tot ernstige vorm van de ziekte van Alzheimer’.

Gevolgen van dementie beperken

Deze medicijnen genezen dementie niet, maar kunnen de gevolgen van de ziekte beperken. Ze verbeteren bijvoorbeeld het geheugen en het dagelijks functioneren. Hierbij is het van belang dat de diagnose dementie vroegtijdig wordt gesteld. Hoe eerder iemand met dementie start met medicijnen, hoe beter ze werken.

Bijwerkingen

Met name galantamine en rivastigmine kunnen vervelende bijwerkingen hebben. Of de bijwerkingen zich voordoen en in welke mate, verschilt per persoon en is niet te voorspellen. Memantine levert doorgaans minder problemen op. Maak je je zorgen over de bijwerkingen van de medicatie? Neem dan contact op met de behandelend arts.

Lees meer over medicatie om dementie te behandelen op dementie.nl

Medicijnen tegen symptomen van dementie

Veel mensen met dementie krijgen te maken met klachten zoals somberheid, pijn, slapeloosheid, agressie en angst. Deze klachten hebben flinke impact op de kwaliteit van leven van de dementiepatiënt. Het is daarom belangrijk dat deze klachten worden aangepakt. In ernstige gevallen zal de huisarts medicatie voorschrijven. Denk bijvoorbeeld aan antidepressiva of slaapmiddelen.

Lees meer over medicijnen tegen de symptomen van dementie op dementie.nl

Onderzoek naar medicijnen

Wereldwijd zijn onderzoekers op zoek naar medicijnen die dementie kunnen stoppen, afremmen of genezen. Ook in Nederland worden nieuwe medicijnen tegen alzheimer getest bij mensen die dementie hebben. Wil je deelnemen of ken je iemand die wil deelnemen aan dit onderzoek? Kijk dan hier voor meer informatie over experimentele behandelingen.

Alternatieve behandelingen

Wie geconfronteerd wordt met dementie, krijgt vaak goedbedoelde adviezen over alternatieve behandelingen. Op onze pagina hierover, vertellen we je meer over het onderzoek naar de mogelijke werking en bijwerkingen van deze behandelingen.