Antwoord van Alzheimer Nederland

Helaas zijn er geen middelen tegen dementie die het proces kunnen voorkomen, genezen of remmen. Dat geldt ook voor homeopathische middelen. Eigenlijk zijn er ook twee soorten homeopathie.

Kruidengeneeskunde

De meest bekende is eigenlijk kruidengeneeskunde,  waarin bepaalde kruiden worden gebruikt om dementie te voorkomen of af te remmen. Verschillende middelen zijn getest. Helaas kon wetenschappelijk onderzoek geen effect aantonen van bijvoorbeeld Ginkgo biloba, Kurkuma of groene thee.

Alternatieve geneeswijze

Daarnaast is er ook klassieke homeopathie. Een alternatieve geneeswijze gebaseerd op het ‘gelijksoortigheidsbeginsel’. In het kort de theorie dat een ziekte kan worden genezen met een verdunde oplossing van een stof die dezelfde verschijnselen veroorzaakt. Bij klassieke homeopathie wordt die stof zo vaak verdund, dat het originele medicijn niet meer aanwezig is. Kortom het medicijn dat een patiënt krijgt bestaat alleen uit water of een ander oplosmiddel. Er is veel onderzoek gedaan naar klassieke homeopathie, maar helaas is bij geen enkele ziekte overtuigend een werking aangetoond die sterker is dan dat van een placebo of nepmedicijn.