Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Luchtvervuiling bestaat uit verschillende stoffen, zoals fijnstof, ozon en zwaveldioxide en stikstofdioxide. In verschillende studies lijkt het erop dat luchtvervuiling de kans op dementie een beetje laat toenemen. Mensen die op een plek wonen met slechtere luchtkwaliteit hebben een iets hogere kans op dementie. Dit zou via de negatieve effecten op hart, bloedvaten en longen kunnen komen. 

Geen sterk bewijs

Toch is het bewijs nog niet heel sterk. In de studies maken ze gebruik van gemiddelde luchtkwaliteit of meten ze deze eenmalig. Maar dat zegt niet zoveel. Luchtkwaliteit varieert erg van dag tot dag en per plek. Het weer heeft hier bijvoorbeeld een grote invloed op. Ook is in deze onderzoeken alleen de luchtkwaliteit thuis meegenomen, niet op het werk of andere plekken waar je veel komt.  

Daarnaast zijn andere factoren niet altijd meegenomen, zoals meeroken of inkomen. Inkomen kan ook een rol spelen, goedkopere huizen staan vaak in gebieden met meer luchtvervuiling. Maar een lager inkomen geeft bijvoorbeeld ook vaak minder toegang tot gezond eten en sport, tegelijkertijd roken mensen met een lager inkomen gemiddeld genomen vaker. Daardoor is het moeilijk om te bepalen wat het effect van luchtvervuiling precies is.     

Luchtkwaliteit in Nederland is beter dan vroeger

Het is misschien moeilijk voor te stellen met alle berichten over luchtvervuiling en het verkeer dat je ziet, maar de luchtkwaliteit in Nederland is beter dan vroeger. De vele (Europese) maatregelen op het gebied van uitstoot van auto’s en fabrieken hebben gezorgd voor een lagere uitstoot van vervuilende stoffen. 

Tips betere luchtkwaliteit

Ook al is het verband tussen luchtkwaliteit en dementie nog niet helemaal duidelijk, schone lucht is beter voor je algehele gezondheid. Aan de luchtvervuiling buiten kun je zelf niet zoveel doen. Je zou wel een schone wandel- of fietsroute kunnen kiezen, probeer bijvoorbeeld niet langs een drukke weg te wandelen of fietsen. In je eigen huis kan de lucht ook vervuild zijn, daar kun verschillende dingen aan doen:  

  • Luchten en ventileren van je huis is erg belangrijk, doe dit bij voorkeur niet aan de straatkant. Kan het niet anders? Doe dan de ramen weer even dicht tijdens de spits.   

  • Zet de afzuigkap altijd aan tijdens het koken en laat deze ook na het koken even aan staan. Er komt heel wat fijnstof vrij door opspetterend vet en aanbakkend eten. Als je op gas kookt, komen er nog meer verbrandingsgassen vrij.  

  • Een vuurkorf of houtkachel lijkt gezellig, maar vervuilt de lucht erg. Zelfs kaarsen zorgen voor fijnstof in huis. Als alternatief kun je kiezen voor bijvoorbeeld een elektrische open haard of elektrische kaarsen.