Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Hoe werkt de MMSE vragenlijst?

De wereldwijd erkende MMSE vragenlijst meet verschillende vaardigheden van de hersenen. Zo ontstaat er een indruk van iemands geheugen, de oriëntatie in tijd en ruimte, concentratie, rekenen, taal en visueel inzicht. Degene die de test doet wordt gevraagd om een paar opdrachten uit te voeren en een aantal woorden te onthouden. De test duurt in totaal ongeveer tien minuten.

Elke vraag van de MMSE test is een aantal punten waard. Hoe hoger de MMSE score is, hoe beter iemands cognitieve vaardigheden zijn. Leeftijd en opleidingsniveau hebben invloed op de MMSE score. Hier wordt altijd rekening mee gehouden. Een lage score betekent dus niet automatisch dat iemand dementie heeft. Er kan ook iets anders aan de hand zijn. Vanaf een bepaalde score zal de huisarts verder onderzoek doen. Er zijn MMSE testen online te vinden, wij raden aan om de test door de huisarts te laten doen.

MMSE test geeft geen diagnose

De MMSE is een eerste test bij een vermoeden van dementie of geheugenproblemen. Maar de test geeft geen diagnose, daarvoor is de test te algemeen. Vaak wordt de MMSE gecombineerd met andere kleine testjes en een gesprek. Zo ontstaat er een breder beeld van iemands geheugen en vaardigheden.

Is de diagnose dementie al gesteld? Lees dan meer over wat je kunt doen in de eerste fase na de diagnose

Kloktest: een snelle indruk

De huisarts kan ook de kloktest gebruiken om de eerste tekenen van dementie of geheugenproblemen op te sporen. De kloktest is een snelle en simpele aanpak: de huisarts vraagt je om een klok te tekenen, die de huisarts op bepaalde punten bekijkt. De kloktest alleen is niet genoeg om meteen een diagnose dementie te stellen. Daar zijn langere en uitgebreidere tests voor nodig. Soms is de kloktest ook onderdeel van een test, waaronder de MMSE.

MMSE test herhalen

Soms geeft de score van de MMSE geen duidelijkheid over iemands cognitieve vaardigheden. Dan kan de huisarts voorstellen om de test een keer te herhalen, bijvoorbeeld over een jaar. De arts kan dan meten of er sprake is van achteruitgang. Zijn er in de tussentijd opmerkelijke veranderingen in iemands gedrag of vaardigheden? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts. De MMSE kan ook geruststellen, als blijkt dat iemands geheugen en vaardigheden nog goed zijn.

MoCA test

De huisarts kan ook kiezen voor een andere test: de MoCA. MoCA staat voor Montreal Cognitive Assessment. Deze test meet net als de MMSE de verschillende vaardigheden van de hersenen. Ook de MoCA geeft geen diagnose, maar de uitslag kan wel een reden zijn om meer onderzoek te doen.

Cross-culturele Dementiescreening

De Cross-culturele Dementiescreening (CCD) is een test voor mensen die niet goed Nederlands spreken, een andere culturele achtergrond hebben of moeite hebben met lezen. De CCD kan worden afgenomen zonder dat de huisarts iemands taal spreekt. De test is beschikbaar in het Turks, Marokkaans-Berbers, Marokkaans-Arabisch, Sranantongo (Surinaams), Hindoestaans en Nederlands.

Twee mensen op een bank doen de geheugentest

Geheugentest

Wil je zelf al jouw geheugen testen voordat je naar de huisarts gaat? Dat kan met onze geheugentest. Na afloop ontvang je een persoonlijke uitslag. Je kunt de test invullen voor jezelf of voor iemand anders.