Behandeling van dementie zonder medicatie

Dementie is (nog) niet te genezen. De achteruitgang en symptomen zijn bij sommige mensen te remmen of te behandelen met medicijnen. Behandeling van dementie zonder medicatie is vaak ook effectief. Denk bijvoorbeeld aan beweging of logopedie.

Regelmatig bewegen en gezond blijven

Uit onderzoek blijkt dat beweging een positief effect heeft op het functioneren, de conditie en de stemming van mensen met dementie. Onder voldoende verstaan we minimaal vijf keer per week een half uur matig intensief bewegen. Dat houdt in dat de ademhaling en hartslag versnellen, maar u niet buiten adem raakt en nog gewoon kunt praten.

Bent u een mantelzorger van iemand met alzheimer of een andere vorm van dementie? Let dan goed op of uw naaste voldoende beweging krijgt, ook als zij nog thuis woont. Houd bij het uitzoeken van dagactiviteiten of een verpleeghuis in de gaten dat er voldoende ruimte en tijd is om te bewegen. Ook is het van belang dat uw naaste gezond blijft. Denk hierbij aan voeding, vocht, slaap, medicatie, temperatuur en mentale gesteldheid.

Lees ook: Tips om in beweging te blijven met dementie

Hersenen actief houden

Mensen met dementie houden hun hersenen vaak langer fit met mentale activiteiten. Zoals het bekijken van oude foto’s of een potje dammen. Het is hierbij belangrijk dat ze niet het gevoel krijgen dat ze getest worden. Een geheugenspel is daarom bijvoorbeeld minder geschikt.

Bekijk meer geschikte activiteiten voor mensen met dementie

Goed contact met mantelzorgers

Als mensen met dementie op een goede, positieve manier worden bijgestaan, heeft dat vaak een gunstig effect op het ziekteverloop. Ze zijn vaak vrolijker en hebben meer zelfwaardering. Hiervoor is het belangrijk dat mantelzorgers de juiste kennis hebben en dementie goed begrijpen.

Hoe u als mantelzorger iemand met dementie goed begeleidt, kunt u leren op verschillende plekken en manieren:

Ergotherapie

Voor iemand met dementie worden alledaagse taken steeds lastiger. Van een boterham smeren tot stofzuigen en van douchen tot ‘s nachts de weg vinden naar de wc. Ergotherapie kan dan een uitkomst zijn. Een ergotherapeut maakt moeilijke taken makkelijker met hulpmiddelen en nieuwe technieken. Denk daarbij aan nachtlichtjes tegen het verdwalen of het anders vasthouden van een pen.

De huisarts kan u doorverwijzen naar een ergotherapeut met ervaring met dementie. Ergotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Logopedie

Mensen met dementie krijgen vaak te maken met moeite met praten of het begrijpen van taal. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om woorden uit te spreken of zinnen te vormen. Logopedie kan dan helpen. Een logopedist verbetert de communicatie met training en/of hulpmiddelen. U kunt zelf direct een afspraak maken met een logopedist of een verwijzing vragen bij de huisarts. Let wel op dat niet iedere logopedist ervaring heeft met dementie. De casemanager of huisarts kan u helpen bij het vinden van een ervaren behandelaar.

Logopedie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Uw verzekeraar kan hier wel bepaalde voorwaarden aan stellen.

Psychologische hulp

Mensen met dementie voelen zich vaak somber, hebben last van angst of van andere negatieve gevoelens. Het is belangrijk deze klachten serieus te nemen. Een psycholoog kan helpen bij het omgaan met depressie, angst en gevoelens van onmacht. Individueel, samen met een partner of in groep met andere mensen met dementie.

Voor behandeling door een psycholoog is een verwijzing van de huisarts nodig. Controleer bij uw verzekeraar of psychologische hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Alternatieve behandelingen

Bij het kiezen van een behandeling is het belangrijkste dat deze past bij de behoeften van de persoon met dementie. Dat kunnen ook alternatieve therapieën zijn zoals muziektherapie, aromatherapie, therapie met huisdieren, reminiscentie (ophalen van herinneringen) of creatieve therapie. Deze therapieën kunnen helpen bij het omgaan met dementie, of zorgen voor plezier en ontspanning.

Alternatieve behandelingen worden niet altijd vergoed door uw zorgverzekering. Dat is omdat het effect van deze therapieën minder sterk zijn. Soms vergoedt uw aanvullende verzekering deze behandelingen wel. Of maken ze deel uit van het programma van een dagopvang of zorginstelling.

Lees meer over alternatieve behandelingen

Onze brochures

Bent u op zoek naar meer informatie over dementie? We helpen u graag met onze brochures. U kunt de brochures gratis per e-mail aanvragen.