Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Hoe herken je verminderd sociaal gedrag bij dementie?

Iemand met dementie vindt het lastig om sociale relaties te onderhouden. Hij onderneemt zelf veel minder contacten of activiteiten. Ook is hij of zij afhankelijker van anderen. Zo herken je of iemand minder sociaal is dan eerst:

  • Iemand met dementie wil niet mee op visite. Hij zoekt redenen om niet naar de bridgeavond te hoeven en urenlang voor de televisie zitten is eerder gewoonte dan uitzondering. Dit lijkt op desinteresse of luiheid, maar in feite is het faalangst. Je terugtrekken uit het sociale leven is veiliger voor iemand met dementie, omdat het falen voorkomt.
  • Veel slapen. Iemand met dementie slaapt langer of vaker dan eerst. Slapen is een manier om contact te ontwijken.
  • Mensen met dementie maken soms ongepaste opmerkingen waar anderen van schrikken. Iemand met dementie neemt geen blad voor de mond en zegt bijvoorbeeld zonder blikken of blozen tegen de buurvrouw dat ze dik is of een lelijke jurk aan heeft. Iets wat hij vroeger niet gezegd zou hebben of toch in ieder geval diplomatieker aangepakt zou hebben. Of de persoon gaat zitten boeren of slapen in gezelschap. 

Oorzaken van minder sociaal zijn

Iemand met dementie besluit niet zomaar om zich terug te trekken. Andere symptomen van dementie kunnen de oorzaak zijn van iemands teruggetrokkenheid.

  • Vergeetachtigheid en het niet herkennen van mensen
    Omdat je je herinneringen kwijt raakt, kun je sommige mensen niet meer herkennen of plaatsen. Uit onzekerheid kun je je daarom liever terugtrekken.
     
  • Verminderd inlevingsvermogen
    Je eigen emoties worden minder diep. Maar je herkent ook lastiger emoties bij anderen. Je begrijpt elkaar dan minder goed. Dat heeft invloed op je relaties.
     
  • Somberheid of depressie
    Dementie tast je hersenen aan, waardoor je gevoeliger bent voor sombere gevoelens. Daardoor kun je lusteloos worden en minder sociale contacten aangaan. Naar buiten gaan om boodschappen te doen of aan een klus zoals de afwas beginnen kost je ontzettend veel moeite. Op nieuws en verhalen van anderen reageer je nauwelijks. Je stelt ook geen vragen meer. 
     
  • Veranderd karakter
    Vroeger was je misschien socialer, vrolijker en goedlachs. Door dementie kunnen je persoonlijke eigenschappen veranderen. Dat is lastig voor jou en je omgeving.
     
  • Frustratie
    Door dementie kun je de dagelijkse dingen minder goed zelf. Daar kun je gefrustreerd van raken en boos worden. Misschien reageer je je frustratie af op anderen.

Wanneer schakel je de huisarts in?

Dementie is altijd een combinatie van diverse verschijnselen. Neem contact op met de huisarts als je twijfelt. De huisarts bekijkt de klachten en doet onderzoek naar verschillende symptomen.