Alzheimer Nederland
Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Hoe herken je spullen kwijtraken bij dementie?

Iedereen verliest wel eens wat. Je autosleutels liggen niet op het kastje. Je weet zeker dat je je leesbril in je tas had gedaan, maar daar is hij niet. Bij dementie nemen deze verschijnselen ergere vormen aan. Let daarbij op de volgende kenmerken:

  • Spullen op vreemde plaatsen
    Spullen komen op vreemde plekken terecht. Je weet niet meer hoe ze daar komen. Bijvoorbeeld je portemonnee in de voorraadkast of je pantoffels in de koelkast. 
  • Voorwerpen zijn zoek
    Hoe goed je ook zoekt, je kunt het voorwerp maar niet vinden. Je kunt niet meer bedenken wanneer je iets voor het laatst hebt gebruikt en waar je het daarna hebt gelaten.
  • Volgorde van gebeurtenissen vaag
    De volgorde van gebeurtenissen weet je niet meer goed. Zo sta je nog met het koffiekopje in je handen, zo sta je met lege handen. Wanneer je het kopje naar de keuken hebt gebracht, weet je niet meer. Hierdoor ben je de draad kwijt.
  • Expres spullen verstoppen
    Je verstopt je spullen met opzet, omdat je achterdochtig bent. Je denkt dat je spullen gestolen worden. Je bergt bijvoorbeeld je zilveren lepels op in de sokkenla. Daarna vergeet je weer dat je de lepels daar gelegd hebt. En denk je dat ze gestolen zijn.

Wanneer schakel je de huisarts in?

Als je spullen kwijtraakt duidt dit niet direct op dementie. Mensen raken soms nou eenmaal spullen kwijt. Als er sprake is van meerdere symptomen van dementie, is het handig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts doet onderzoek en bekijkt de klachten.

Doe de geheugentest

Maak je je zorgen over je geheugen of dat van een ander? Doe dan de Geheugentest en ontdek hoe het met je geheugen gaat. Na afloop ontvang je je persoonlijke uitslag met een informatieve brochure passend bij die uitslag.