Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Verminderd beoordelingsvermogen en dementie

Dementie kan ervoor zorgen dat je hersenen minder goed worden in het beoordelen en inschatten van afstanden, prijzen en hoeveelheden. In het begin lijken het nog op ‘normale’ foutjes.  Naarmate de dementie verergert, maak je steeds vaker verkeerde inschattingen. Zo herken je verminderd beoordelingsvermogen:

  • Prijzen beoordelen is moeilijk. In de supermarkt weet je niet zo goed of iets duur of goedkoop is. Ook de prijs van aanbiedingen kun je niet goed inschatten.
  • Je koopt vaak dingen die je niet nodig hebt. Daardoor geef je teveel geld uit.
  • In het verkeer schat je de situatie soms slecht in. Je schat bijvoorbeeld afstanden of bochten te ruim of te kort in tijdens het autorijden. Je veroorzaakt daardoor een onveilige situatie en soms zelfs (bijna) een ongeluk.
  • Hoeveelheden kun je lastig inschatten. De gerechten die je kookt mislukken omdat je er te veel of te weinig ingrediënten in hebt gedaan.
  • Je kunt vaak geen keuzes of beslissingen maken over gewone dingen. Doe ik de jurk met paarse bloemen of de blauwe jurk aan vandaag? Neem ik thee of koffie? Ga ik fietsen of lopen naar mijn kleindochter?
  • Soms zie of hoor je dingen die er in het echt niet zijn. We noemen dat hallucinaties. Je denkt bijvoorbeeld dat de kast in je slaapkamer een monster is.

Is het dementie?

Verminderd beoordelingsvermogen hoeft niet meteen te betekenen dat iemand dementie heeft. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Zoals stress of medicijngebruik. Neem contact op met de huisarts als er meer symptomen van dementie zijn. 

Doe de geheugentest

Maak je je zorgen over je geheugen of dat van een ander? Doe dan de Geheugentest en ontdek hoe het met je geheugen gaat. Na afloop ontvang je je persoonlijke uitslag met een informatieve brochure passend bij die uitslag.