Ga direct naar de contentGa direct naar de footer

Problemen met het zien

Dementie kan er voor zorgen dat iemand moeite krijgt om te verwerken wat hij ziet. Dit komt niet door een oogprobleem, maar door een probleem in de hersenen. Zo herken je visuele problemen bij dementie:

  • De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat je ziet. Je kan bijvoorbeeld minder goed afstanden inschatten en diepte zien.
  • Het kost moeite om verschillende tinten van een kleur te onderscheiden of bepaalde afbeeldingen of kleuren te herkennen.
  • Je kunt moeite krijgen om je omgeving, voorwerpen en gezichten te herkennen.
  • Als er meerdere zaken op tafel liggen, zoals een glas, een pen en een boek, kan het zijn dat je het glas niet kan vinden.
  • Wazig zien, ondanks goede brilcorrectie
  • Je kunt voorwerpen dubbel zien.

Indien er sprake is van deze symptomen, wordt het afgeraden om auto te rijden en is het verstandig om niet in je eentje te wandelen in drukke gebieden.

Visuele problemen komen voor bij verschillende vormen van dementie, waaronder de ziekte van Alzheimer, Lewy body dementie en vooral posterieure corticale atrofie (PCA). Visuele problemen kunnen uiteraard ook een gevolg zijn van ogen die achteruit gaan. Laat daarom altijd eerst de ogen controleren bij een opticien.

Wanneer schakel je de huisarts in?

Dementie is altijd een combinatie van diverse verschijnselen. Neem contact op met de huisarts als je twijfelt. De huisarts bekijkt de klachten en doet onderzoek naar verschillende symptomen.