Omgaan met dementie als naaste

Uw naaste heeft de diagnose dementie gekregen. Ook voor u als partner, kind of andere naaste betekent dit dat er dingen gaan veranderen. Er komen vragen bij u op. Hoe kunt u als naaste omgaan met dementie? Waar heeft de persoon met dementie behoefte aan? En hoe zorgt u goed voor uzelf terwijl u de ander helpt? Wij zetten een aantal adviezen en tips voor u op een rijtje.
 

Leren omgaan met dementie

Dementie zorgt ervoor dat iemand geleidelijk verandert. Hierdoor heeft u de tijd om langzaam te wennen aan de veranderde situatie. Op dementie.nl vindt u informatie en tips over hoe u kunt omgaan met dementie. Ook andere onderwerpen komen aan bod die met alzheimer en andere vormen van dementie te maken hebben. Daarnaast kunt u experts raadplegen, een Mantelzorgtest invullen en ervaringen delen met lotgenoten.
 

Omgaan met veranderd gedrag

Veel mensen met dementie vertonen veranderd gedrag en veranderingen in hun karakter. Uw naaste kan zich bijvoorbeeld passief gaan gedragen of juist heel onrustig. De verschijnselen van dementie verschillen per persoon en per ziekte. Dit vergt veel aanpassingsvermogen van u en kan veel vragen opleveren. Alzheimer Nederland heeft een aantal tips over omgaan met dementie verzameld.
 

Zorgen voor iemand met dementie

Wanneer u zorgt voor iemand met dementie, verandert uw relatie met die persoon. Van een gelijkwaardige relatie verandert het in een zorgrelatie. Dit kan voor de persoon met dementie beangstigend zijn. De regie over zijn leven ligt niet meer volledig bij hemzelf. Ook voor de naaste is het een hele verandering. Bekijk meer informatie over veranderde relaties door dementie.

Goed voor uzelf zorgen

Het is niet gemakkelijk om voor iemand met dementie te zorgen. U steekt als mantelzorger veel tijd en energie in de verzorging en begeleiding van uw naaste. Dit doet u met liefde, maar het vraagt ook veel van u. Wanneer u lichamelijk en emotioneel goed voor uzelf zorgt, voorkomt u dat u overbelast raakt of vereenzaamt. Neem regelmatig tijd en ruimte voor uzelf, om de zorg vol te kunnen blijven houden. Lees meer over goed voor uzelf zorgen en bekijk de tips om overbelasting te voorkomen.
 

Contacten met de omgeving

Het kan voor u lastig zijn om het contact met de omgeving te houden. Omgaan met dementie en zorgen voor uw naaste neemt veel tijd in beslag. Probeer familie, vrienden en kennissen te betrekken. Deel de diagnose met hen en praat open over de ziekte. Dit zorgt voor meer begrip voor de situatie en voorkomt dat u zelf geïsoleerd raakt. Meer lezen? Bekijk de informatie over het betrekken van familie en vrienden.

Informatie, tips en ervaringen

Ik wil zo goed mogelijk zorgen voor mijn naaste. Maar hoe doe ik dat? Tip van Angela: “Ga mee in de belevingswereld van je naaste”. Ga naar Dementie.nl voor meer informatie, tips en ervaringen. Dit platform is er speciaal voor mensen die zorgen voor iemand met dementie. 

Meer informatie en tips op dementie.nl

Dementie.nl is hét online platform van Alzheimer Nederland voor iedereen die betrokken is bij dementie. U vindt hier meer informatie over dementie, tips en ervaringsverhalen.