Oorzaken en preventie

Dankzij onderzoek komen we steeds meer te weten over dementie. We weten steeds beter wat dementie veroorzaakt, wie er risico loopt en of erfelijkheid een rol speelt.

Oorzaken dementie

Veranderingen in de hersenen

oorzaken-dementie.jpg

Bij dementie gaan steeds meer zenuwcellen in de hersenen en/of verbindingen tussen deze zenuwcellen kapot. Hierdoor kunnen de hersenen niet goed meer functioneren.

Lees alles over de oorzaken van dementie

Vergeetachtigheid

vergeetachtigheid.jpg

Als iemand vergeetachtig wordt, betekent dit niet meteen dat het om alzheimer of een andere vorm van dementie gaat. Lees meer over de oorzaken van vergeetachtigheid.

Alles over oorzaken vergeetachtigheid

Erfelijkheid

erfelijkheid.jpg

Dementie is meestal niet erfelijk. In zeldzame gevallen speelt een afwijkend gen een rol. Dit komt vaker voor bij dementie op jonge leeftijd.


Lees alles over erfelijkheid

Preventie: voorkomen van dementie

Voorkom dementie

voorkomen-dementie.jpg

30% van het aantal gevallen met dementie kan voorkomen worden door een gezonde leefstijl. Gezond eten, voldoende bewegen en stoppen met roken helpen bij de preventie.

Het voorkomen van dementie
 

Brochure preventie

brochure-kans-dementie-verkleinen_0.jpg

Wilt u meer weten over risicofactoren voor dementie en praktische tips om uw risico te verminderen? U leest het in onze brochure ‘Kans op dementie verkleinen’.

Vraag de digitale brochure gratis aan

Training gezond brein

breintraining.jpg

Een gezonde leefstijl voorkomt veel ziektes en een actief brein vermindert de kans op dementie. Schrijf u nu in voor onze gratis online training 'Houd uw brein gezond'.

Meld u aan voor de gratis e-training