Tips voor 't brein: actieve hersenen

We weten dankzij onderzoek steeds beter wat mensen kunnen doen om hun risico op dementie te verkleinen. Helaas is er geen methode die garandeert dat u geen dementie krijgt. Wel laat onderzoek zien dat een actief brein de kans op dementie vermindert. In dit artikel geven we daarom praktische tips voor uw brein.

De hersenen activeren

Het is goed voor uw hersenen om steeds nieuwe dingen te leren en moeilijke taken uit te voeren.

Wat kunt u doen?

  • Leren: Leren is het vergroten en uitbreiden van wat we kunnen. Zo krijgen mensen met een goede opleiding minder vaak dementie. Leren zorgt kennelijk voor een soort reserve. Maar ook op latere leeftijd is de hersenen actief houden belangrijk.
  • Complexe stimulatie: Niet alleen leren stimuleert de hersenen. Ook hobby’s die we in onze vrije tijd doen, laten een effect zien. Het gaat dan wel om complexere activiteiten, zoals een vreemde taal leren, een muziekinstrument bespelen of strategische spellen als dammen, schaken en bridge. Ook regelmatig bezoek aan musea of opera hebben een positief effect. Wie na het pensioen (vrijwilligers)werk blijft doen, krijgt minder vaak dementie.
  • Er zijn commerciële spellen die claimen dat ze het risico op dementie kunnen verkleinen. Maar vooraanstaande wetenschappers gaven aan dat het effect helaas niet is aangetoond. Een reactie van een van de onderzoekers: "Het is waarschijnlijk veel effectiever om een uurtje met je kleinkinderen met Lego te spelen."

> Bekijk de 12 leukste hersenkrakers

Sociale contacten

Mensen met minder sociale contacten, lopen extra risico op dementie. We weten niet precies hoe dat komt. Waarschijnlijk spelen een aantal factoren samen. Zo zijn sociale contacten een goede manier om de hersenen te activeren. Daarnaast zijn mensen die zich eenzaam voelen ook extra vatbaar voor somberheid en depressiviteit.

Wat kunt u doen?

  • Contacten leggen: met oude contacten die verwaterd zijn, met mensen in de buurt (in de supermarkt bijv) of met lotgenoten (via dementie.nl of het forum)
  • Hulp vragen of aanbieden: durf zelf hulp te vragen, bied hulp aan buren of kennissen aan, ga vrijwilligerswerk doen
  • Hulp via organisaties in de buurt, websites om contact te leggen of telefonische hulp. In de brochure ‘Kans op dementie verkleinen. vindt u een opsomming van deze organisaties, sites en telefoonnummers.

Wilt u meer weten?

Bestel dan onze brochure ‘Kans op dementie verkleinen’. Daarin vindt u gezonde tips voor uw lichaam en uitgebreidere tips voor uw brein.

 

Gratis e-training: Houd uw hersenen gezond!

In voor onze nieuwe e-training 'Houd uw hersenen gezond' leert u in zes weken verrassende dingen over uw brein en breingezondheid. We gaan in op de effecten van eten, bewegen, stress en slaap. Ook krijgt u leuke uitdagingen en tips om nieuwe gezonde gewoontes vol te houden. Meld u aan en ontvang elke week een e-mail vol informatie en inspiratie.

Meer informatie en aanmelden