Beweeg je genoeg?

De norm voor gezond bewegen is 5 x 30 minuten per week bewegen. Je ademhaling moet door het bewegen wel iets omhoog gaan, maar je moet niet buiten adem raken. Wandelen, fietsen, maar ook klussen, tuinieren of het huishouden doen zijn goede manieren van bewegen. Het is wel belangrijk dat je de activiteit even volhoudt. Activiteiten die je minimaal 10 minuten volhoudt tellen mee voor de 30 minuten per dag.

Starten met (meer) bewegen

Mensen die weinig bewegen vinden het vaak lastig om regelmatig in beweging te komen. Algemene tips zijn echter moeilijk te geven. Lid worden van een sportvereniging is lang niet voor iedereen makkelijk of gewenst. Maar er zijn meer mogelijkheden dan je denkt.

 

Tips

Samen structureel gaan bewegen is erg goed. Zo motiveer je elkaar om iedere keer weer te gaan bewegen. Samen bewegen kan via: 

  • een sportclub; 
  • het wmo-loket van de gemeente (bijvoorbeeld voor beweeglessen voor ouderen); 
  • websites als buurt-online.nl, waar je activiteiten bij jou in de buurt kunt vinden; 
  • een zelf georganiseerde competitie of activiteit, zoals een wandel- of fietsclubje.

Wil je meer bewegen, maar niet in georganiseerd verband? Dat houd je beter vol als je bewegen opneemt in je dagelijkse rituelen. Nog beter werkt het als je het samen met anderen doet:

  • Ga lunchwandelen. Eet je brood samen met je partner, buren, vrienden of collega's tijdens een wandeling op. 
  • Maak samen seizoenfoto's. Zoek paddenstoelen, herfstbladeren, vogelnestjes, kikkerdril, bloemen, spinnenwebben of insecten en zet ze op de foto. 
  • Doe een klus voor een ander. Je buren, familieleden, de kinderboerderij, het buurthuis of het verzorgingshuis in de buurt kunnen vast wel wat hulp gebruiken! Bijvoorbeeld bij de afwas, schilderwerk, oppas, of het verzorgen van dieren. Je bent gezond bezig en helpt tegelijk een ander.

Bewegen hoeft natuurlijk niet in groepsverband. Wandelen, tuinieren en het huishouden doen zijn ook goede vormen van beweging. Ook in dit geval helpt het als je bewegen onderdeel maakt van je dagelijkse rituelen. Doe de boodschappen bijvoorbeeld lopend. Of stap een halte eerder uit als je thuiskomt van je werk. Ook kun je de auto vervangen voor de fiets of bij korte afstanden de fiets voor een wandeling.

Bewegen bij dementie

Ook bij dementie is het belangrijk om in beweging te blijven. Muziek kan daarbij helpen. Het wordt op dit moment veel ingezet in de vorm van muziektherapie. Door muziek komen vaak oude herinneringen weer tot leven, wat een positief effect heeft op dementie. Bovendien is het vaak leuker om te bewegen op bekende muziek. 

Naast bewegen op muziek zijn er nog veel meer activiteiten waarmee mensen met dementie in beweging kunnen blijven. Bekijk onze 100 activiteiten voor mensen met dementie voor meer inspiratie.

Vraag:  Is dansen goed tegen dementie?

"Ik heb gehoord dat dansen erg goed is tegen dementie. Het is een combinatie van lichamelijke beweging, het leren van nieuwe dingen (danspasjes), het luisteren naar muziek en er is veel sociale interactie met de danspartner en de andere dansers. Is dansen daarom extra goed tegen dementie?"

Bekijk het antwoord

Bekijk de video 'Bewegen en dementie'

Voorkant-brochure-kans-op-dementie-verkleinen-500_0.png

Brochure 'Kans op dementie verkleinen'

Wil je meer weten over risicofactoren voor dementie en praktische tips om je risico te verminderen?

Ontvang de brochure