Antwoord van Alzheimer Nederland

Wat is nu de beste manier om dementie te voorkomen? Het zit in onze aard om het antwoord hierop te willen weten. En het liefst is het de activiteit die we zelf al doen en leuk vinden. Zo krijgen we regelmatig de vraag of bijvoorbeeld dansen, wandelen, wielrennen, yoga of zelfs jongleren de beste manier is om dementie te voorkomen. 

Zuiver wetenschappelijk gezien, moeten we zeggen dat we het niet weten. Daarvoor zouden we duizenden mensen willekeurig moeten verdelen over verschillende groepen. De ene groep gaat dansen, de andere wandelen en de laatste groep doet niks. Daarna gaan we de groepen tientallen jaren volgen en uiteindelijk kunnen we tellen in welke groep er vaker dementie voorkwam.

Nu is het al niet ethisch verantwoord om een van de groepen niets te laten doen. Want we weten al dat het slecht is om niet te bewegen. Niet alleen voor het risico op dementie, maar voor tal van andere ziekten. Dan weten we na dit theoretische onderzoek alleen het verschil tussen de sporten.
 

Uitkomst

De uitkomst van het gedachtenexperiment laat zich raden. We gaan ongeveer gelijke uitkomsten vinden tussen verschillende manieren van sporten. Dat heeft verschillende redenen:

  1. Sommige mensen krijgen een sport toegewezen die ze niet leuk vinden. Daardoor gaan ze minder sporten, minder intensief sporten of ze stoppen met het onderzoek.
  2. Sommige mensen krijgen een sport toegewezen, die niet bij hen past. Iemand met gevoelige knieën laten hardlopen is vragen om blessures.
  3. Sommige mensen worden niet voldoende uitgedaagd, en gaan naast het onderzoek andere dingen doen. Bijvoorbeeld een andere sport, of een andere gezonde activiteit. Daardoor kan een sport gezonder lijken dan die in werkelijkheid is.
  4. Anderen kunnen ongezonde dingen (blijven) doen, zo als bijvoorbeeld roken. Dan lijkt een sport juist minder gezond dan die in werkelijkheid is.

Maar zelfs als blijkt dat een bepaalde sport, het best werkt om het risico op dementie te verkleinen. Wat hebben we dan aan die kennis? Ga je echt op basis van een onderzoek een activiteit kiezen die jouw risico op dementie verlaagt, maar waardoor je meerdere keren per week iets moet doen waar je geen plezier aan heeft? Wij denken en hopen het niet.

Daarom blijft het devies bij preventie. Doe gezonde dingen waar jij plezier aan beleeft en die je daarom vol kunt houden. Want als we mensen verplicht laten bewegen, op een manier die niet bij hen past, dan hebben we hooguit de poppen aan het dansen.