Ga direct naar de contentGa direct naar de content

Antwoord van Alzheimer Nederland

Helaas kan wetenschappelijk onderzoek hier geen duidelijk antwoord op geven. Om erachter te komen welke manier van bewegen het beste werkt hebben we een ingewikkeld onderzoek nodig. Hierin zouden we duizenden mensen willekeurig moeten verdelen over verschillende groepen. De ene groep gaat dansen, de andere wandelen en de laatste groep doet niks. Daarna gaan we de groepen tientallen jaren volgen en uiteindelijk kunnen we tellen in welke groep er vaker dementie voorkomt.

Onderzoek is niet haalbaar

Dit ingewikkelde onderzoek is niet haalbaar. We weten dat het slecht is om niet te bewegen, dus dat zou je een groep niet zo lang mogen aandoen. Bewegen is niet alleen belangrijk om je risico op dementie te verkleinen, maar ook voor tal van andere ziekten. Verschillende sporten zou je wel kunnen vergelijken in een onderzoek, maar ook die uitkomst zou niet heel veel betekenen.
 

Wat zou de uitkomst kunnen zijn?

We kunnen de uitkomsten van het onderzoek wel raden: er zullen ongeveer gelijke uitkomsten zijn tussen de verschillende sporten. Dat heeft verschillende redenen:

  1. Sommige mensen krijgen een sport toegewezen die ze niet leuk vinden. Daardoor gaan ze minder sporten, minder intensief sporten of ze stoppen met het onderzoek.
  2. Sommige mensen krijgen een sport toegewezen, die niet bij hen past. Iemand met gevoelige knieën laten hardlopen is vragen om blessures.
  3. Sommige mensen worden niet voldoende uitgedaagd, en gaan naast het onderzoek andere dingen doen. Bijvoorbeeld een andere sport, of een andere gezonde activiteit. Daardoor kan een sport gezonder lijken dan die in werkelijkheid is.
  4. Anderen kunnen ongezonde dingen (blijven) doen, zoals roken. Dan lijkt een sport juist minder gezond dan die in werkelijkheid is.

Zelfs als blijkt dat een bepaalde sport het beste werkt om het risico op dementie te verkleinen, wat hebben we dan aan die kennis? Zou je meerdere keren per week een activiteit gaan doen waar je geen plezier aan beleeft? Dat zou erg lastig vol te houden zijn.

Doe wat je leuk vindt

De belangrijkste les: ga bewegen op een manier waar jij plezier aan beleeft en die je daarom vol kunt houden. Want als we mensen verplicht laten bewegen op een manier die niet bij hen past, dan hebben we hooguit de poppen aan het dansen.