Is dementie erfelijk?

Dementie is in de meeste gevallen niet erfelijk. De ziekte komt wel vaak voor. Maar liefst een op de vijf mensen krijgt dementie. Hoe ouder iemand wordt, hoe groter de kans is dat hij dementie krijgt. In sommige families is dementie wel erfelijk. Dit is vooral zo bij dementie op jonge leeftijd.
 

Wat zijn de belangrijkste erfelijkheidsfactoren?

  1. Bepaalde vormen van dementie zijn vaker erfelijk. Zo is frontotemporale dementie vaker erfelijk dan bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer. 
  2. Daarnaast hangt het ervan af of meerdere mensen in de familie ook dementie hebben gekregen. Bij erfelijke vormen van dementie zie je dat dat in elke generatie terugkomt.
  3. Verder is het afhankelijk van de leeftijd waarop iemand dementie heeft gekregen. Over het algemeen kun je zeggen: hoe jonger iemand dementie heeft gekregen, des te groter de kans is dat het om een erfelijke vorm gaat. En met jong bedoelen we dan een leeftijd tussen de veertig en vijftig jaar. Maar ook bij families waarbij meerdere mensen op jonge leeftijd dementie hebben gekregen, lukt het niet altijd om de genetische oorzaak vast te stellen. 

Is de ziekte van Alzheimer erfelijk?

De ziekte van Alzheimer is meestal niet erfelijk. Door toeval kunnen meerdere mensen uit dezelfde familie de ziekte van Alzheimer krijgen. Heeft u een vader, moeder, broer of zus die na het 65e levensjaar de ziekte van Alzheimer kreeg? Dan heeft u een iets groter risico om zelf alzheimer te krijgen. De kans neemt maar een paar procenten toe. Het is veel waarschijnlijker dat u de ziekte niet krijgt.

Lees meer over erfelijkheid bij dementie op dementie.nl

Erfelijkheid op jonge leeftijd

Als de dementie al voor het 65e levensjaar ontstaat, is er meer kans dat erfelijkheid een rol speelt. Bij enkele families in Nederland is sprake van een vorm van dementie die direct overerfbaar is. Een afwijkend gen veroorzaakt de dementie. De dragers van dit gen krijgen al op jonge leeftijd dementie. Vaak al voor het 50e levensjaar.

Lees meer over erfelijkheid op jonge leeftijd op dementie.nl
 

Erfelijkheidsonderzoek

Erfelijkheidsonderzoek wordt in Nederland alleen gedaan als meerdere mensen in de familie op relatief jonge leeftijd (jonger dan 65 jaar) dementie hebben gekregen. Anders is er zeer waarschijnlijk geen sprake van een erfelijke vorm. Is er bij de persoon met dementie een erfelijke afwijking gevonden? Dan kunnen eerstegraads familieleden getest worden.

Lees meer over erfelijkheidsonderzoek
 

Risicofactoren om dementie te krijgen

Leeftijd is de belangrijkste risicofactor voor dementie. Hoe ouder, hoe groter de kans op dementie. Minder dan 1 procent van de mensen tussen de 60 en 65 heeft dementie. Meer dan 40 procent van de mensen boven de 90 jaar heeft dementie. Ook roken, ongezonde leefstijl en bepaalde ziektes en aandoeningen zijn risicofactoren voor dementie.

Lees meer over de risicofactoren bij dementie

"Ik heb geen alzheimer, want dat komt bij ons in de familie niet voor."

Toch werd bij Hans dementie geconstateerd. Lees het verhaal van Marijke.