Alzheimer en andere vormen van dementie ontstaan niet van de ene op de andere dag. Het begint sluipend en de achteruitgang neemt langzaam maar zeker toe. Wat zijn oorzaken van alzheimer? En wat veroorzaakt vergeetachtigheid en geheugenverlies? Wij zetten het voor u op een rijtje.

Veranderingen in de hersenen bij de ziekte van Alzheimer

Er wordt veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ziekte van Alzheimer. Wetenschappers denken dat twee veranderingen in de hersenen met de ziekte te maken hebben:

  1. Eiwitten van het type Beta-amyloïde stapelen zich op tussen de zenuwcellen in de hersenen. Deze zogenaamde amyloïde plaques verminderen de communicatie tussen de hersencellen. Dit tast in eerste instantie het geheugen aan en lijdt tot vergeetachtigheid.
  2. In de hersencellen ontstaan opeenhopingen van vezels, de zogenaamde neurofibrillaire tangles. Deze bestaan uit tau-eiwitten, die ook bij gezonde mensen voorkomen. Bij de ziekte van Alzheimer is het tau-eiwit anders opgebouwd. Door hun afwijkende vorm zorgen deze eiwitten ervoor dat microscopische buisjes in de cellen verstopt raken en afbrokkelen. Hierdoor is de communicatie tussen de cellen verstoord.

Als eerste worden de geheugenfuncties aangetast. Daardoor vallen geheugenproblemen vaak als eerste op. Hoe meer hersendelen aangetast raken, hoe meer symptomen de persoon met dementie heeft. Denk hierbij aan moeite om emoties te beheersen, moeite om mensen en dingen te herkennen, en moeite met praten en taal.

Wetenschappers weten nog niet of plaques en tangles alzheimer veroorzaken. Maar deze veranderingen in de hersenen zijn wel een risicofactor. Lees meer over de verschillende risicofactoren.

Oorzaken van vergeetachtigheid

Als iemand vergeetachtig wordt, betekent dit niet meteen dat het om alzheimer of een andere vorm van dementie gaat. Vaak gaat het om normale (ouderdoms-)vergeetachtigheid. Het kan ook een lichamelijke of psychologische oorzaak hebben. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van vergeetachtigheid:

  • Oudere leeftijd. Het geheugen heeft meer tijd nodig om informatie op te slaan of om herinneringen op te halen. Ook hebben ouderen meer moeite om zich te concentreren. Hierdoor wordt informatie minder goed opgeslagen in het geheugen.
  • Geneesmiddelen. Bepaalde geneesmiddelen kunnen geheugenklachten veroorzaken. De huisarts kan u hierover informeren. Schrijf goed voor uzelf op welke (homeopathische) geneesmiddelen u gebruikt.
  • Voeding. Een evenwichtige en gezonde voeding ondersteunt het geheugen. Een tekort aan bepaalde vitaminen (vooral vitamine B), te weinig drinken en (te veel) alcohol kan invloed hebben op het geheugen.
  • Lichamelijke problemen. Bepaalde ziekten kunnen vergeetachtigheid veroorzaken. Bijvoorbeeld infectieziekten. Soms wordt iemand vergeetachtig na een hersenschudding of door narcose. Vrouwen in de menopauze kunnen soms ook geheugenklachten hebben. Al deze oorzaken gaan vanzelf voorbij of kunnen worden verholpen.
  • Psychische problemen. Als iemand zich zorgen maakt, veel stress heeft of veel piekert, is er in de hersenen tijdelijk minder ruimte voor andere dingen. De geheugenklachten verdwijnen weer als de zorgen minder worden.
  • Te weinig prikkels. Wanneer iemand te weinig prikkels krijgt, wordt het geheugen te weinig gestimuleerd. Hierdoor kan het geheugen afnemen.

Twijfelt u over uw geheugen of dat van iemand anders? Maak dan de geheugentest.

Brochure "Is het dementie?"

brochure_is_het_dementie_0.jpg

U loopt naar de keuken om iets te pakken, maar daar aangekomen weet u niet meer wat het was. U komt de laatste tijd wel vaker niet op het juiste woord. Of u vindt dat uw naaste zich de laatste tijd anders gedraagt? Maakt u zich zorgen over uzelf of een ander? Lees over de verschijnselen van dementie en test uw eigen geheugen of dat van een ander.

Vraag de brochure aan