Oorzaken meest voorkomende vormen van dementie

Oorzaken ziekte van Alzheimer

Bij de ziekte van Alzheimer gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Wetenschappers denken dat onderstaande ziekteprocessen de ziekte van Alzheimer kunnen veroorzaken:

 • Samenklontering van Amyloid
 • Tau eiwitkluwen
 • Gliacellen
 • Beschadigingen van de bloed-hersenbarrière

> Lees meer over de oorzaken van Alzheimer

> Lees meer over de ziekte van Alzheimer

 

Oorzaken vasculaire dementie

Bij vasculaire dementie gaat de communicatie tussen hersencellen steeds moeilijker door een slechte doorbloeding van de hersenen. Veel mensen met vasculaire dementie hebben hart- en vaatziekten (gehad). Mogelijke oorzaken van vasculaire dementie zijn:

 • Hersenbloeding
 • Herseninfarct
 • Opeenvolgende microbloedingen

> Lees meer over vasculaire dementie

 

Oorzaken frontotemporale dementie

Bij frontotemporale dementie raken de gebieden aan de voorkant en zijkant van de hersenen beschadigd. Oorzaken van deze beschadigingen kunnen zijn:

 • Eiwitneerslagen van
  • Tau
  • Tdp-43
  • FUS

> Lees meer over frontotemporale dementie

 

Oorzaak lewy body dementie

Bij iemand met lewy body dementie ontstaan de afwijkingen meestal  in de hersenstam. Later worden ook de hersencellen in de hersenschors aangedaan. Beschadigingen aan hersencellen ontstaan door eiwitafzettingen van het eiwit alfa-synucleïne, ook wel lewy bodies genoemd.

>Lees meer over lewy body dementie

 

Oorzaken overige vormen van dementie

Naast de meest voorkomende soorten dementie zijn er ook andere (zeldzame) hersenziekten en vormen van dementie. Wat zijn hier de oorzaken van?

Creutzfeldt-Jakob

Deze aandoening wordt veroorzaakt door afwijkende eiwitten, zogenaamde prionen. Deze abnormale eiwitten veroorzaken een kettingreactie die uiteindelijk de hersencellen beschadigd.

> Lees meer over de ziekte van Creutzfeldt-Jakob

 

Posterieure corticale atrofie

De oorzaken van posterieure coricale astrofie zijn meestal dezelfde ziekteprocessen als bij de ziekte van Alzheimer. Bij deze ziekte worden de occipitale en pariëtale kwab in de hersenen aangetast.

> Lees meer over Posterieure Corticale Atrofie

Oorzaken overige hersenziekten

Naast dementie zijn er ook andere hersenziekten die veel overeenkomsten hebben met dementie. Wat zijn hier de oorzaken van?

Korsakov

De oorzaak van Korsakov is een ernstig gebrek aan vitamine B1. In Nederland komt de ziekte voornamelijk voor bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol. Als gevolg van zelfverwaarlozing, langdurig slecht eten of zelfs het volledig stoppen met eten komen zij vitamines tekort, waaronder vitamine B1.

> Lees meer over het syndroom van Korsakov

Delier

Een delier is een acute verwardheid en heeft een lichamelijke oorzaak. Het ontstaat door medicatie, uitdroging, ziekte of een infectie. Meestal zijn er meerdere oorzaken tegelijk. Een hoge leeftijd, gebruik van veel verschillende medicijnen, ziekten en ook de dementie zelf verhogen de kans op een delier.

>Lees meer over een delier

Mild cognitive impairment (MCI)

MCI kan een voorstadium zijn van de ziekte van Alzheimer, met de daarbij horende oorzaken. Het kan ook ontstaan door psychologische problemen zoals een depressie of burn-out.

>Lees meer over MCI

Plek in de hersenen dementie

Bij alle vormen van dementie raken de hersenen beschadigd. Het hersengebied dat beschadigd raakt verschilt per vorm. Zeker in het beginfase van dementie.

>Lees meer over de plek van dementie in de hersenen

Veelgestelde vragen

Wat is dementie en hoe ontstaat het?

Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. Bij dementie gaan de zenuwcellen in de hersenen kapot. Wetenschappers denken dat vier veranderingen in de hersenen met de ziekte te maken hebben: Samenklontering van Amyloid, Tau eiwitkluwen, Gliacellen en Bloed-hersenbarrière.

Hoe komt het dat je dementie krijgt?

Dementie ontstaat door hersenziekten die de hersencellen beschadigen. Ouderdom is de grootste risicofactor van dementie. Zeven andere belangrijke risicofactoren zijn: lage mentale activiteit, roken, weinig bewegen, depressie, sterk overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte.

Waarom krijgt iemand dementie?

Dementie ontstaat door hersenziekten die de hersencellen beschadigen. De manier waarop de hersencellen beschadigen verschilt per vorm van dementie. Ouderdom is de grootste risicofactor van dementie. Zeven andere belangrijke risicofactoren zijn: lage mentale activiteit, roken, weinig bewegen, depressie, sterk overgewicht, hoge bloeddruk en suikerziekte.

Wat zijn de oorzaken van dementie?

Dementie ontstaat door hersenziekten die de hersencellen beschadigen. De manier waarop de hersencellen beschadigen verschilt per vorm van dementie.

Waar wordt de ziekte van Alzheimer door veroorzaakt?

De ziekte van Alzheimer wordt veroorzaakt door de samenklontering van amyloid, tau euwitkluwen, gliacellen en beschadigingen van de bloed-hersenbarrière.

Gratis training 'Houd je brein gezond'

Verminder de kans op dementie met onze gratis online training. Leer in zes weken verrassende dingen over je hersenen en de effecten van stress, slaap, eten en bewegen.

Meer informatie